Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!
newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ania Wiewiora" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: skoro tyle o jablkach...
Date: Wed, 1 Oct 2003 11:04:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 59
Message-ID: <ble5d7$lld$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <blbk03$q4t$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: szkola.combidata.com.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1064999152 22189 195.117.249.3 (1 Oct 2003 09:05:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Oct 2003 09:05:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174926
Ukryj nagłówki
Ja znam fajny przepis na szrlotkę "sypaną"
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka grysiku (kaszy mannej)
1 szklanka cukru
proszek do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1 kg kwaskowych jabłej
olejek zapachowy no. śmietankowy
cukier waniliowy
1 paczka margaryny
Sposób wykonania:
składniki na ciasto dokładnie wymieszać, jabłka utrzec na grubej tarce,
wymieszać z cukrem i olejkiem zapachowym, blachę wyłożyć pergaminem,
wysmarować, wysypać 1/3 masy na ciasto, wysypać 1/3 masy jabłkowej i tak na
zmianę (sypkie i jabłka) na wierzchu musi zostać masa sypka, na którą
ucieramy 1 paczkę margaryny. Margaryna powinna związać składniki naszej
szarlotki. Pieczemy ok. 1 godz. w średnio nagrzanym piekarniku.
S M A C Z N E G O ! P A L C E L I Z A Ć !
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:blbk03$q4t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> to ja dorzuce jeszcze jeden przepis na ciasto.
>
> 1. Najpierw trzeba upiec cienki biszkoptowy spod (jak ktos nie lubi piec
to
> gotowiec tez ujdzie) - na duza prostokatna blaszke biszkopt z 2 jaj, piec
> 10-12 minut w nagrzanym piekarniku - ciasto musi byc miekkie, bez
spieczonej
> skorki.
> 2. Zrobic mus z jablek - tak ok. 1,5 kg poddusic- zeby powstal 1litr musu
> (moze byc wiecej)
> 2 galaretki (jasne - cytryna, pomarancza, jablkowa - do wyboru) rozpuscic
w
> 1 szklance wody - tak, tylko 1 szklance. Gdy galaretka zacznie tezec
> wymieszac z jablkami a gdy masa jablkowa zacznie gestniec wylozyc ja na
> biszkopt, wyrownac.
> 3. Ubic 0,5 litra kremowki, doslodzic do smaku, dodac cos
usztywniajacego -
> np. 2 lyzeczki zelatyny (oczywiscie wczesniej namoczonej w malutkiej
ilosci
> wody i rozpuszczonej), wylozyc na mase jablkowa.
> Calosc mozna udekorowac polewa czekoladowa, wiorkami kokosowymi, platkami
> migdalowymi - do wyboru.
> Bardzo smaczne i proste ciasto, moze wrecz uchodzic za tort jablkowy.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
|