Data: 2003-10-01 09:04:24
Temat: Re: skoro tyle o jablkach...
Od: "Ania Wiewiora" <a...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja znam fajny przepis na szrlotkę "sypaną"
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka grysiku (kaszy mannej)
1 szklanka cukru
proszek do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1 kg kwaskowych jabłej
olejek zapachowy no. śmietankowy
cukier waniliowy
1 paczka margaryny
Sposób wykonania:
składniki na ciasto dokładnie wymieszać, jabłka utrzec na grubej tarce,
wymieszać z cukrem i olejkiem zapachowym, blachę wyłożyć pergaminem,
wysmarować, wysypać 1/3 masy na ciasto, wysypać 1/3 masy jabłkowej i tak na
zmianę (sypkie i jabłka) na wierzchu musi zostać masa sypka, na którą
ucieramy 1 paczkę margaryny. Margaryna powinna związać składniki naszej
szarlotki. Pieczemy ok. 1 godz. w średnio nagrzanym piekarniku.
S M A C Z N E G O ! P A L C E L I Z A Ć !
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:blbk03$q4t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> to ja dorzuce jeszcze jeden przepis na ciasto.
>
> 1. Najpierw trzeba upiec cienki biszkoptowy spod (jak ktos nie lubi piec
to
> gotowiec tez ujdzie) - na duza prostokatna blaszke biszkopt z 2 jaj, piec
> 10-12 minut w nagrzanym piekarniku - ciasto musi byc miekkie, bez
spieczonej
> skorki.
> 2. Zrobic mus z jablek - tak ok. 1,5 kg poddusic- zeby powstal 1litr musu
> (moze byc wiecej)
> 2 galaretki (jasne - cytryna, pomarancza, jablkowa - do wyboru) rozpuscic
w
> 1 szklance wody - tak, tylko 1 szklance. Gdy galaretka zacznie tezec
> wymieszac z jablkami a gdy masa jablkowa zacznie gestniec wylozyc ja na
> biszkopt, wyrownac.
> 3. Ubic 0,5 litra kremowki, doslodzic do smaku, dodac cos
usztywniajacego -
> np. 2 lyzeczki zelatyny (oczywiscie wczesniej namoczonej w malutkiej
ilosci
> wody i rozpuszczonej), wylozyc na mase jablkowa.
> Calosc mozna udekorowac polewa czekoladowa, wiorkami kokosowymi, platkami
> migdalowymi - do wyboru.
> Bardzo smaczne i proste ciasto, moze wrecz uchodzic za tort jablkowy.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
|