Data: 2003-09-30 10:33:11
Temat: Re: skoro tyle o jablkach...
Od: "" <e...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> to ja dorzuce jeszcze jeden przepis na ciasto.
>
> 1. Najpierw trzeba upiec cienki biszkoptowy spod (jak ktos nie lubi piec to
> gotowiec tez ujdzie) - na duza prostokatna blaszke biszkopt z 2 jaj, piec
> 10-12 minut w nagrzanym piekarniku - ciasto musi byc miekkie, bez spieczonej
> skorki.
> 2. Zrobic mus z jablek - tak ok. 1,5 kg poddusic- zeby powstal 1litr musu
> (moze byc wiecej)
> 2 galaretki (jasne - cytryna, pomarancza, jablkowa - do wyboru) rozpuscic w
> 1 szklance wody - tak, tylko 1 szklance. Gdy galaretka zacznie tezec
> wymieszac z jablkami a gdy masa jablkowa zacznie gestniec wylozyc ja na
> biszkopt, wyrownac.
> 3. Ubic 0,5 litra kremowki, doslodzic do smaku, dodac cos usztywniajacego -
> np. 2 lyzeczki zelatyny (oczywiscie wczesniej namoczonej w malutkiej ilosci
> wody i rozpuszczonej), wylozyc na mase jablkowa.
> Calosc mozna udekorowac polewa czekoladowa, wiorkami kokosowymi, platkami
> migdalowymi - do wyboru.
> Bardzo smaczne i proste ciasto, moze wrecz uchodzic za tort jablkowy.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
zamiast robić galaretkę wystarczy dodac galaretkę w proszku do musu jabłkowego
jeśli jest zimny (na przykład ze słoika własnego wyrobu lub ze sklepu) to
podgrzać, galaretka może byc agrestowa i wtedy masa robi się zielona,
ciasto jest pycha, i bardzo fajnie wyglada,
bez kremówki tez jest pyszne i lżejsze, można je wtedy na przykład nakryć
drugim biszkoptem i zrobić polewę z czekolady i orzechów
emma
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|