Data: 2003-09-30 09:57:10
Temat: skoro tyle o jablkach...
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
to ja dorzuce jeszcze jeden przepis na ciasto.
1. Najpierw trzeba upiec cienki biszkoptowy spod (jak ktos nie lubi piec to
gotowiec tez ujdzie) - na duza prostokatna blaszke biszkopt z 2 jaj, piec
10-12 minut w nagrzanym piekarniku - ciasto musi byc miekkie, bez spieczonej
skorki.
2. Zrobic mus z jablek - tak ok. 1,5 kg poddusic- zeby powstal 1litr musu
(moze byc wiecej)
2 galaretki (jasne - cytryna, pomarancza, jablkowa - do wyboru) rozpuscic w
1 szklance wody - tak, tylko 1 szklance. Gdy galaretka zacznie tezec
wymieszac z jablkami a gdy masa jablkowa zacznie gestniec wylozyc ja na
biszkopt, wyrownac.
3. Ubic 0,5 litra kremowki, doslodzic do smaku, dodac cos usztywniajacego -
np. 2 lyzeczki zelatyny (oczywiscie wczesniej namoczonej w malutkiej ilosci
wody i rozpuszczonej), wylozyc na mase jablkowa.
Calosc mozna udekorowac polewa czekoladowa, wiorkami kokosowymi, platkami
migdalowymi - do wyboru.
Bardzo smaczne i proste ciasto, moze wrecz uchodzic za tort jablkowy.
pozdrawiam
Basia
|