Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai
l
From: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: skoro tyle o jablkach...
Date: Tue, 30 Sep 2003 11:57:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <blbk03$q4t$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa92.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1064915779 26781 217.98.187.92 (30 Sep 2003 09:56:19
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Sep 2003 09:56:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174782
Ukryj nagłówki
to ja dorzuce jeszcze jeden przepis na ciasto.
1. Najpierw trzeba upiec cienki biszkoptowy spod (jak ktos nie lubi piec to
gotowiec tez ujdzie) - na duza prostokatna blaszke biszkopt z 2 jaj, piec
10-12 minut w nagrzanym piekarniku - ciasto musi byc miekkie, bez spieczonej
skorki.
2. Zrobic mus z jablek - tak ok. 1,5 kg poddusic- zeby powstal 1litr musu
(moze byc wiecej)
2 galaretki (jasne - cytryna, pomarancza, jablkowa - do wyboru) rozpuscic w
1 szklance wody - tak, tylko 1 szklance. Gdy galaretka zacznie tezec
wymieszac z jablkami a gdy masa jablkowa zacznie gestniec wylozyc ja na
biszkopt, wyrownac.
3. Ubic 0,5 litra kremowki, doslodzic do smaku, dodac cos usztywniajacego -
np. 2 lyzeczki zelatyny (oczywiscie wczesniej namoczonej w malutkiej ilosci
wody i rozpuszczonej), wylozyc na mase jablkowa.
Calosc mozna udekorowac polewa czekoladowa, wiorkami kokosowymi, platkami
migdalowymi - do wyboru.
Bardzo smaczne i proste ciasto, moze wrecz uchodzic za tort jablkowy.
pozdrawiam
Basia
|