Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "" <e...@W...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: skoro tyle o jablkach...
Date: 30 Sep 2003 12:33:11 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 37
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <blbk03$q4t$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1064917991 24552 192.168.240.245 (30 Sep 2003 10:33:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Sep 2003 10:33:11 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 149.156.28.2, 213.180.130.12
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; KATIESOFT 6.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174789
Ukryj nagłówki
> to ja dorzuce jeszcze jeden przepis na ciasto.
>
> 1. Najpierw trzeba upiec cienki biszkoptowy spod (jak ktos nie lubi piec to
> gotowiec tez ujdzie) - na duza prostokatna blaszke biszkopt z 2 jaj, piec
> 10-12 minut w nagrzanym piekarniku - ciasto musi byc miekkie, bez spieczonej
> skorki.
> 2. Zrobic mus z jablek - tak ok. 1,5 kg poddusic- zeby powstal 1litr musu
> (moze byc wiecej)
> 2 galaretki (jasne - cytryna, pomarancza, jablkowa - do wyboru) rozpuscic w
> 1 szklance wody - tak, tylko 1 szklance. Gdy galaretka zacznie tezec
> wymieszac z jablkami a gdy masa jablkowa zacznie gestniec wylozyc ja na
> biszkopt, wyrownac.
> 3. Ubic 0,5 litra kremowki, doslodzic do smaku, dodac cos usztywniajacego -
> np. 2 lyzeczki zelatyny (oczywiscie wczesniej namoczonej w malutkiej ilosci
> wody i rozpuszczonej), wylozyc na mase jablkowa.
> Calosc mozna udekorowac polewa czekoladowa, wiorkami kokosowymi, platkami
> migdalowymi - do wyboru.
> Bardzo smaczne i proste ciasto, moze wrecz uchodzic za tort jablkowy.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
zamiast robić galaretkę wystarczy dodac galaretkę w proszku do musu jabłkowego
jeśli jest zimny (na przykład ze słoika własnego wyrobu lub ze sklepu) to
podgrzać, galaretka może byc agrestowa i wtedy masa robi się zielona,
ciasto jest pycha, i bardzo fajnie wyglada,
bez kremówki tez jest pyszne i lżejsze, można je wtedy na przykład nakryć
drugim biszkoptem i zrobić polewę z czekolady i orzechów
emma
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|