Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kopytka

Grupy

Szukaj w grupach

 

kopytka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-30 08:56:19

Temat: kopytka
Od: "Gosia" <g...@v...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie
Oj jak strasznie długo mnie tu nie było, ale cieszę się że nareszcie
wróciłam. Od razu mam do Was pytanie właśnie o kopytka. Zrobiłam w niedzielę
(po raz pierwszy) na rodzinny obiad no i katastrofa - wyszły twarde i
kołkowate, w smaku bardziej przypominały mi kluski kładzione, nie były złe
ale nie były to na pewno kopytka. Prosze napiszcie z jakiej mąki prawidłowo
się je robi bo może w tym tkwi problem ?

--
Pozdrawiam Gosia (Dąbrowa Górnicza)
GG736525
g...@v...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-30 09:27:56

Temat: Re: kopytka
Od: "Kasia" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

może po prostu dałaś za duzo sera? Niestety ser sprawia że w dużej ilości
czyni wyrób gumowatym.

Kasia -Rzeszów


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-30 09:42:11

Temat: Re: kopytka
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kasia" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:blbi8l$lte$1@nemesis.news.tpi.pl...
> może po prostu dałaś za duzo sera? Niestety ser sprawia że w dużej ilości
> czyni wyrób gumowatym.

Nie wiem, jak to jest prawidlowo, ale u nas kopytka sa z ziemniakow, a z
bialym serem sa leniwe.
Leniwe owszem, wychodza mi calkiem niezle, a kopytka raczej takie sobie
(mowiac eufemistycznie ;)). Wiec zarzucilam robienie tych drugich.
Gosiu, te Twoje kopytka to z czym?
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-30 09:45:44

Temat: Re: kopytka
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Kasia wrote:

> może po prostu dałaś za duzo sera?

hm, kopytka z serem ? dziwne,
nie pomylilas przypadkiem z leniwymi ???
wiku

--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-30 09:50:15

Temat: Re: kopytka
Od: "ACF" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kasia" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:blbi8l$lte$1@nemesis.news.tpi.pl...
> może po prostu dałaś za duzo sera? Niestety ser sprawia że w dużej ilości
> czyni wyrób gumowatym.


Witam :)
Moim zdanie z serem białym to są pierogi leniwe a kopytka to tylko ziemniaki
i mąka.

Ja robię kopytka z ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków. Miele je i w
miseczce uklepuje tak żeby łatwo podzielić na 4 części i tą czwartą część
wypełnić mąka. Do tego dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej (ja robię na 2
osoby). Wszystko (ziemniaki i mąkę) mieszam i później już tylko formować
kopytka. Wrzucam na osolony wrzątek i czekam aż wypłyną + chwileczkę (ale
żeby nie za długo bo się rozgotują).

Pozdrawiam
Agnieszka




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-30 10:40:54

Temat: Re: kopytka
Od: "Kasia" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

hMMM, no cóż u mnie w domu do ziemniaków na kopyytka tez dodaje sie troche
sera. moze nie jest to do końca prawidłowe jednak kopytka wychodza pyyycha.
;)
Kasia - Rzeszów


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-30 11:02:16

Temat: Re: kopytka
Od: Kruszynka \(Wrocław\) <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Gosia" <g...@v...com.pl> napisał w wiadomości
news:k6tn41-4hj.ln1@solaris.elektrownia-lagisza.com.
pl...
> Witajcie
> Oj jak strasznie długo mnie tu nie było, ale cieszę się że nareszcie
> wróciłam. Od razu mam do Was pytanie właśnie o kopytka. Zrobiłam w
niedzielę
> (po raz pierwszy) na rodzinny obiad no i katastrofa - wyszły twarde i
> kołkowate, w smaku bardziej przypominały mi kluski kładzione, nie były złe
> ale nie były to na pewno kopytka. Prosze napiszcie z jakiej mąki
prawidłowo
> się je robi bo może w tym tkwi problem ?

Moje pierwsze też były katastrofalne. A przyczyna tego była taka, że
wymieszałam mąkę z ciepłymi ziemniakami. A one musza być zimne. Najlepiej
ugotowane dzień wcześniej (jak już ktoś tu pisał). Wtedyładnie się kroją i
nie sa ani trochę gumowate. Maki "objętościowo" tyle co ziemniaków, jeśli
wszystko jest zbyt klejące, to mozna mąki dosypać. Ja dają taką, jaką mam
pod ręką, zazwyczaj albo tortową albo poznańską :)

Kruszyna
--
"Primum non stresere... "

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-30 12:28:54

Temat: Re: kopytka
Od: "KasiaO" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> hm, kopytka z serem ? dziwne,
> nie pomylilas przypadkiem z leniwymi ???
> wiku
>
No właśnie... ludzie niestety to mylą. Myślą, że jak z gotowanymi
ziemniakami, to już na pewnoe kopytka. Tak jak wielu ludziom wydaje się, że
bigos gotuje się z surowej kapusty i koniecznie dodaje przecier pomidorowy
:))))))
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-30 12:30:52

Temat: Re: kopytka
Od: "Gosia" <g...@v...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Gosiu, te Twoje kopytka to z czym?

Aniu, moje kopytka to zwykłe kopytka, takie z serem to u nas też leniwe.

--
Pozdrawiam Gosia (Dąbrowa Górnicza)
GG736525
g...@v...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-30 12:36:04

Temat: Re: kopytka
Od: "Gosia" <g...@v...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie.
Właśnie usłyszałam że robiłam na odwrót: dawałam mąkę tortową w większej
ilości niż ziemniaczaną. Ale coś mi to nie leży z tą mąką ziemniaczaną. No
ale nic spróbóję jeszcze raz według Waszych sugesti może w końcu mi się uda.
Pozdrawiam Was ciepło i jeszcze raz dziękuję.

--
Pozdrawiam Gosia (Dąbrowa Górnicza)
GG736525
g...@v...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kasza gryczana z dynia
Angielsko-amerykanskie zestawienie produktow kulinarnych
Co to za ciasto?
CO Z CUKINII?
do czego można dodać owoce morza?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »