| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-30 17:41:40
Temat: Re: kopytkaA ja zawsze dodaję twarogu, najczęściej do ziemniaków które mi zostaną z
wczoraj. A mąka najzwyklejsza, pszenna.
Wychodzą super z bułką tartą ew. z masełkiem i cukrem, jak kto woli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-30 21:19:46
Temat: Re: kopytka
Użytkownik "Kasia" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:blbmft$9sh$1@atlantis.news.tpi.pl...
> hMMM, no cóż u mnie w domu do ziemniaków na kopyytka tez dodaje sie troche
> sera. moze nie jest to do końca prawidłowe jednak kopytka wychodza
pyyycha.
> ;)
> Kasia - Rzeszów
>
U mnie tez to kopytka, ser jest po to, zeby nie wyszły "kamyki". W leniwych
ser dodaje sie dla smaaku.
pOZD
sLAWEK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-30 21:24:22
Temat: Re: kopytka
"Gosia" <g...@v...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:k6tn41-4hj.ln1@solaris.elektrownia-lagisza.com.
pl...
> Witajcie
> Oj jak strasznie długo mnie tu nie było, ale cieszę się że nareszcie
> wróciłam. Od razu mam do Was pytanie właśnie o kopytka. Zrobiłam w
niedzielę
> (po raz pierwszy) na rodzinny obiad no i katastrofa - wyszły twarde i
> kołkowate, w smaku bardziej przypominały mi kluski kładzione, nie były złe
> ale nie były to na pewno kopytka. Prosze napiszcie z jakiej mąki
prawidłowo
> się je robi bo może w tym tkwi problem ?
>
> --
> Pozdrawiam Gosia (Dąbrowa Górnicza)
> GG736525
> g...@v...com.pl
sorry, ze pod Twoim postem ale nie wiedzialm gdzie pisac.
Czytam, czytam i glupie, czytam dalej i mysle, ze rozumiem ale nie do konca:
Leniwe: ser+maka pszenna
Kopytka: ziemniaki + maka pszenna (niektorzy + krtoflanka albo i + ser)
U mnie u rodzicow byly leniwe, zwane tez czasem kopytkami - a to pewnie
przez ksztalt. Ziemniaki z maka pszenna raz tato wymieszal i prawie
poszlismy glodni na niego z nozami, bo nam nie smakowaly. Kartofle mieszalo
sie u nas z kartoflanka i wychodzily slaskie u nas tez aksamitki zwane. I tu
pytanie: Moje wychodza czasem takie gumowate. Podejrzewam, ze: 1. ziemniaki
sa malo "maczyte" (monczyte); 2. robie jeszcze z cieplych ziemniakow; albo
3. dodaje jajka, bo wlasnie ostatnio w rozmowie z jedna pania ze Slaska, ta
sie prawie przewrocila jak sie o tym dowiedziala. A moze wszystko razem do
kupy wziete i przez to wychodzy gumowe?
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-30 23:59:45
Temat: Re: kopytka>
> "Gosia" <g...@v...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:k6tn41-4hj.ln1@solaris.elektrownia-lagisza.com.
pl...
> > Witajcie
> > Oj jak strasznie długo mnie tu nie było, ale cieszę się że nareszcie
> > wróciłam. Od razu mam do Was pytanie właśnie o kopytka. Zrobiłam w
> niedzielę
> > (po raz pierwszy) na rodzinny obiad no i katastrofa - wyszły twarde i
> > kołkowate, w smaku bardziej przypominały mi kluski kładzione, nie były złe
> > ale nie były to na pewno kopytka. Prosze napiszcie z jakiej mąki
> prawidłowo
> > się je robi bo może w tym tkwi problem ?
> >
> > --
> > Pozdrawiam Gosia (Dąbrowa Górnicza)
> > GG736525
> > g...@v...com.pl
>
> sorry, ze pod Twoim postem ale nie wiedzialm gdzie pisac.
>
> Czytam, czytam i glupie, czytam dalej i mysle, ze rozumiem ale nie do konca:
> Leniwe: ser+maka pszenna
> Kopytka: ziemniaki + maka pszenna (niektorzy + krtoflanka albo i + ser)
>
> U mnie u rodzicow byly leniwe, zwane tez czasem kopytkami - a to pewnie
> przez ksztalt. Ziemniaki z maka pszenna raz tato wymieszal i prawie
> poszlismy glodni na niego z nozami, bo nam nie smakowaly. Kartofle mieszalo
> sie u nas z kartoflanka i wychodzily slaskie u nas tez aksamitki zwane. I tu
> pytanie: Moje wychodza czasem takie gumowate. Podejrzewam, ze: 1. ziemniaki
> sa malo "maczyte" (monczyte); 2. robie jeszcze z cieplych ziemniakow; albo
> 3. dodaje jajka, bo wlasnie ostatnio w rozmowie z jedna pania ze Slaska, ta
> sie prawie przewrocila jak sie o tym dowiedziala. A moze wszystko razem do
> kupy wziete i przez to wychodzy gumowe?
>
> Monika
>
>
Witam! Spróbuj zrobić z takiego przepisu: Ziemniaki ugotuj poprzedniego dnia,
potłucz , nastepnego dnia przepuść przez praskę do wyciskania
ziemniaków..Dodaj mąkę / połowę ilości ziemniaków/ , jajko. Zagnieć ciasto.
Nie dodawaj mąki kartoflanej bo bedą właśnie gumowate. To nie jajko powoduje
gumowatość klusek, gdyby tak było, to ciasto na pierogi z dodatkiem jajka też
by było gumiaste. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |