Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "" <m...@W...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kopytka
Date: 1 Oct 2003 01:59:45 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 46
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <blcsad$agv$00$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1064966385 16824 192.168.240.245 (30 Sep 2003 23:59:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Sep 2003 23:59:45 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.141.204.163, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174901
Ukryj nagłówki
>
> "Gosia" <g...@v...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:k6tn41-4hj.ln1@solaris.elektrownia-lagisza.com.
pl...
> > Witajcie
> > Oj jak strasznie długo mnie tu nie było, ale cieszę się że nareszcie
> > wróciłam. Od razu mam do Was pytanie właśnie o kopytka. Zrobiłam w
> niedzielę
> > (po raz pierwszy) na rodzinny obiad no i katastrofa - wyszły twarde i
> > kołkowate, w smaku bardziej przypominały mi kluski kładzione, nie były złe
> > ale nie były to na pewno kopytka. Prosze napiszcie z jakiej mąki
> prawidłowo
> > się je robi bo może w tym tkwi problem ?
> >
> > --
> > Pozdrawiam Gosia (Dąbrowa Górnicza)
> > GG736525
> > g...@v...com.pl
>
> sorry, ze pod Twoim postem ale nie wiedzialm gdzie pisac.
>
> Czytam, czytam i glupie, czytam dalej i mysle, ze rozumiem ale nie do konca:
> Leniwe: ser+maka pszenna
> Kopytka: ziemniaki + maka pszenna (niektorzy + krtoflanka albo i + ser)
>
> U mnie u rodzicow byly leniwe, zwane tez czasem kopytkami - a to pewnie
> przez ksztalt. Ziemniaki z maka pszenna raz tato wymieszal i prawie
> poszlismy glodni na niego z nozami, bo nam nie smakowaly. Kartofle mieszalo
> sie u nas z kartoflanka i wychodzily slaskie u nas tez aksamitki zwane. I tu
> pytanie: Moje wychodza czasem takie gumowate. Podejrzewam, ze: 1. ziemniaki
> sa malo "maczyte" (monczyte); 2. robie jeszcze z cieplych ziemniakow; albo
> 3. dodaje jajka, bo wlasnie ostatnio w rozmowie z jedna pania ze Slaska, ta
> sie prawie przewrocila jak sie o tym dowiedziala. A moze wszystko razem do
> kupy wziete i przez to wychodzy gumowe?
>
> Monika
>
>
Witam! Spróbuj zrobić z takiego przepisu: Ziemniaki ugotuj poprzedniego dnia,
potłucz , nastepnego dnia przepuść przez praskę do wyciskania
ziemniaków..Dodaj mąkę / połowę ilości ziemniaków/ , jajko. Zagnieć ciasto.
Nie dodawaj mąki kartoflanej bo bedą właśnie gumowate. To nie jajko powoduje
gumowatość klusek, gdyby tak było, to ciasto na pierogi z dodatkiem jajka też
by było gumiaste. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|