Data: 2003-09-30 21:24:22
Temat: Re: kopytka
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Gosia" <g...@v...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:k6tn41-4hj.ln1@solaris.elektrownia-lagisza.com.
pl...
> Witajcie
> Oj jak strasznie długo mnie tu nie było, ale cieszę się że nareszcie
> wróciłam. Od razu mam do Was pytanie właśnie o kopytka. Zrobiłam w
niedzielę
> (po raz pierwszy) na rodzinny obiad no i katastrofa - wyszły twarde i
> kołkowate, w smaku bardziej przypominały mi kluski kładzione, nie były złe
> ale nie były to na pewno kopytka. Prosze napiszcie z jakiej mąki
prawidłowo
> się je robi bo może w tym tkwi problem ?
>
> --
> Pozdrawiam Gosia (Dąbrowa Górnicza)
> GG736525
> g...@v...com.pl
sorry, ze pod Twoim postem ale nie wiedzialm gdzie pisac.
Czytam, czytam i glupie, czytam dalej i mysle, ze rozumiem ale nie do konca:
Leniwe: ser+maka pszenna
Kopytka: ziemniaki + maka pszenna (niektorzy + krtoflanka albo i + ser)
U mnie u rodzicow byly leniwe, zwane tez czasem kopytkami - a to pewnie
przez ksztalt. Ziemniaki z maka pszenna raz tato wymieszal i prawie
poszlismy glodni na niego z nozami, bo nam nie smakowaly. Kartofle mieszalo
sie u nas z kartoflanka i wychodzily slaskie u nas tez aksamitki zwane. I tu
pytanie: Moje wychodza czasem takie gumowate. Podejrzewam, ze: 1. ziemniaki
sa malo "maczyte" (monczyte); 2. robie jeszcze z cieplych ziemniakow; albo
3. dodaje jajka, bo wlasnie ostatnio w rozmowie z jedna pania ze Slaska, ta
sie prawie przewrocila jak sie o tym dowiedziala. A moze wszystko razem do
kupy wziete i przez to wychodzy gumowe?
Monika
|