Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news2.euro.net!kibo.news.demon.net!demon!n
ewsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.c
om!not-for-mail
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kopytka
Date: Tue, 30 Sep 2003 23:24:22 +0200
Organization: T-Online
Lines: 37
Message-ID: <blcsad$agv$00$1@news.t-online.com>
References: <k...@s...elektrownia-lagisza.com.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1064957069 00 10783 SmvsVfoTSQHXz1 030930 21:24:29
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: Ek175EZereBbxNetTUq-dojLkl87dMsR+J12yeNkBssgdAoXkp3HUl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174890
Ukryj nagłówki
"Gosia" <g...@v...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:k6tn41-4hj.ln1@solaris.elektrownia-lagisza.com.
pl...
> Witajcie
> Oj jak strasznie długo mnie tu nie było, ale cieszę się że nareszcie
> wróciłam. Od razu mam do Was pytanie właśnie o kopytka. Zrobiłam w
niedzielę
> (po raz pierwszy) na rodzinny obiad no i katastrofa - wyszły twarde i
> kołkowate, w smaku bardziej przypominały mi kluski kładzione, nie były złe
> ale nie były to na pewno kopytka. Prosze napiszcie z jakiej mąki
prawidłowo
> się je robi bo może w tym tkwi problem ?
>
> --
> Pozdrawiam Gosia (Dąbrowa Górnicza)
> GG736525
> g...@v...com.pl
sorry, ze pod Twoim postem ale nie wiedzialm gdzie pisac.
Czytam, czytam i glupie, czytam dalej i mysle, ze rozumiem ale nie do konca:
Leniwe: ser+maka pszenna
Kopytka: ziemniaki + maka pszenna (niektorzy + krtoflanka albo i + ser)
U mnie u rodzicow byly leniwe, zwane tez czasem kopytkami - a to pewnie
przez ksztalt. Ziemniaki z maka pszenna raz tato wymieszal i prawie
poszlismy glodni na niego z nozami, bo nam nie smakowaly. Kartofle mieszalo
sie u nas z kartoflanka i wychodzily slaskie u nas tez aksamitki zwane. I tu
pytanie: Moje wychodza czasem takie gumowate. Podejrzewam, ze: 1. ziemniaki
sa malo "maczyte" (monczyte); 2. robie jeszcze z cieplych ziemniakow; albo
3. dodaje jajka, bo wlasnie ostatnio w rozmowie z jedna pania ze Slaska, ta
sie prawie przewrocila jak sie o tym dowiedziala. A moze wszystko razem do
kupy wziete i przez to wychodzy gumowe?
Monika
|