Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: grecki przysmak
Date: Tue, 30 Sep 2003 16:15:09 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 55
Message-ID: <blc35c$g4s$1@SunSITE.icm.edu.pl>
References: <blblvc$6lb$1@nemesis.news.tpi.pl> <blbmjf$c0s$1@SunSITE.icm.edu.pl>
<blbnum$n2l$1@SunSITE.icm.edu.pl> <blboh3$qlr$1@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179062041.chello.pl
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1064931308 16540 62.179.62.41 (30 Sep 2003 14:15:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Sep 2003 14:15:08 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174825
Ukryj nagłówki
Musisz popatrzeć dobrze w supermarketach, ale nie w tych dużych, bo tam na
pewno nie ma. Najlepiej w tych lokalnych, mniejszych.
Nie raz zapiekałam tą fetę w folii z oliwą pomidorem i oregano. Albo
polewałam oliwą i dosypywałam oregano. Generalnie, greckiej kuchni nauczyłam
się pracując na studiach w greckiej restauracji. A co do fety z Końskich, to
chyba najlepiej zagadać z jakimś zaprzyjaźnionym właścicielem budki na
osiedlu. Jeśli ma mleko "Dzisiejsze", na którym jest napisane" Końskie" to
ma dostęp do hurtowni z produktami z tej mleczarni. Żeby uszczęśliwić
klienta pewno przywiezie z jedna paczkę.
Fetę konecką poznałam, zanim poznałam swojego męża, który, jak to się
okazało, jak i feta pochodzi z Końskich. Potem razem, odwiedzając teściów,
wybieraliśmy się do mleczarni, po zapas fety. ( to tak, żebyście nie
myśleli, ze coś reklamuję).
A tak jeszcze, to z tej fety można robić fantastyczne pierogi, dodając
trochę ziół do nich, można tez zapiekać zawiniętą w plastry bakłażana, albo
dodawać do szpinaku jako nadzienie do cannelloni, albo razem ze szpinakiem i
serem białym np: zapiekać w cieście francuskim... wystarczy użyć wyobraźni.
Smakowitej fety ...
Magda
"wiku" <s...@r...pl> wrote in message
news:blboh3$qlr$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Magdalena wrote:
> > Jeśli chodzi o ser feta, to mamy w polsce odpowiednik greckiej fety.
Jest
> > produkowana przez Mleczarnię w Końskich na ul. Zielonej. Kiedyś
sprzedawała
> > ją Billa, ale odkąd została zamknięta, nie udało mi się tego nigdzie
kupić,
> > poza Końskimi oczywiście
>
> brzmi ciekawie, ale osobiscie nigdzie czegos takiego nie spotkalem
> ja zawsze uzywam fety greckiej kupowanej na wage z beczki (tzn. z
> takiego plastikowego wiaderka)
> w ostateznosci biore fete czeska w puszcze - tez jest dosc dobra
> pozdro
> wiku
> --
>
> http://www.breakbeat.pl/
> MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
>
|