Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!easynet-mong
a!easynet.net!dispose.news.demon.net!demon!feeder.qis.net!sn-xit-02!supernews.c
om!postnews1.google.com!not-for-mail
From: b...@o...com.au (George Zieba)
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: jajka i cholesterol
Date: 20 Jun 2001 22:23:56 -0700
Organization: http://groups.google.com/
Lines: 73
Message-ID: <c...@p...google.com>
References: <9...@p...f128.n480.z2.ftn> <9gn0ot$7ma$1@news.onet.pl>
<9gnllk$5q8$1@news.tpi.pl>
<c...@p...google.com>
<9gq5fv$eju$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 203.164.3.179
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: posting.google.com 993101037 6623 127.0.0.1 (21 Jun 2001 05:23:57 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: 21 Jun 2001 05:23:57 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:47416
Ukryj nagłówki
> Czyli jaki konkretnie sposób odzywiania zmusza watrobe do zwiekszonej
> produkcji cholesterolu? Konkretne produkty (które ?? ) czy sposób laczenia?
Trzeba zaczac od tego, ze synteza cholesterolu przez watrobe ( glownie
)
jest przeprowadzana z weglowodanow. Weglowodany znajduja sie
produktach macznych, cukrach, sokach, owocach,kaszy,
ziemniakach, miod itd ...
Organizm potrzebuje weglowodanow do wielu procesow dlatego calkowite
ich ograniczenie nie jest zdrowe, pojawiaja sie w moczu ciala
ketonowe,
czesto wystepuja skurcze lydek, nieprzyjemny zapach z ust itd ...
Z kolei NADMIAR weglowodanow powoduje powstanie trojglicerydow, a to
wlasnie jest ten tluszcz ktory nam sie odklada w biodrach. To
nie jest ten tluszcz ktorego nam mowia, zeby unikac !! Na dodatek,
wlasnie w tej reakcji ( mocno wszystko upraszczajac ) jako produkt
uboczny powstaje CHOLESTEROL. Zwracam jeszcze raz uwage, ze powstaje
on z NADMIARU weglowodanow - nie z tluszczy !!
Organizm musi otrzymac energie, ktorej zrodlem sa rowniez weglowodany.
Duzo latwiej jest uzyskac energie z tluszczy,szczegolnie wysokiej
jakosci.
Zoltka jajek zawieraja tluszcze najwyzszej jakosci (jest ich
wagowo DWA razy wiecej niz protein).
Jezeli teraz zjemy jajka w obecnosci duzej ilosci weglowodanow
( sporo chleba ( chleb to ok 50% weglowdanow ) slodzona cherbate
itp ... ) watroba NAJPIERW zajmie sie odzyskanie energii z
tluszczy zoltka, pozostaly zapotrzebowanie na energie bedzie juz
z weglowodanow. Teraz jest najwazniejsza rzecz :
Im wiecej zjemy weglowodanow w towarzystiwe wysokowartosciowych
tluszczy tym mniej energii powstanie z pozostalych weglowodanow
tzn.tym wiecej ich pozostanie nie zuzytych. Watroba MUSI cos
tymi NADMIAROWYMI weglowodanami zrobic i... robi trojglicerydy
no i oczywiscie cholesterol !!
> A jak w takim razie zwiekszyc poziom HDL?
Trzeba zmniejszyc produkcje LDL tzn. odzywiac sie w sposb taki,
ktory spowoduje NISKA produkcje trojglicerydow i cholesterolu
efektem tego bedzie rowniez podniesienie HDL.
>Dlaczego lekarze zalecaj? je?? jajka tylko do 3-ch sztuk tygodniowo?
Bo jajka ( zoltka ) maja bardzo duza ilosc cholesterolu to raz.
Dwa, nie wiedza, lub tez zapomnieli,ze cholesterol nie moze
ot tak sobie powstac we krwi z cholesterolu w zoltkach jajka.
Trzy, pewnie im sie zapomnialo, ze cholesterol powstaje glownie
z weglowodanow wtedy kiedy nie sa one w calosci zuzyte
( spalone). Tak sie dzieje kiedy sa one w towarzystie tluszczy
nasyconych ( np. z zlotka ). Stad nie jesc jajek !! To jest BZDURA
poniewaz to oznacza, ze jesli sie je duzo jajek to "zalejemy"
sie cholesterolem ,a tak WCALE NIE JEST !!
Dlatego tez wlasnie mozna spotkac ludzi, ktorzy jedza ponad 30
jajek tygodniowo , a ich cholesterol jest niski. Np. moj cholesterol
byl bardzo wysoki, i spadl .. mimo , ze zaczalem jesc codziennie
4 zotka plus jedno bialko na sniadanie ( lub inne podobne kombinacje )
ale ... z polowa malej kromki chleba , lub w wiekszosci bez, na masle,
boczku czy ze smietana ( min. 35% ).
> A jak najlepiej je spozywac? Gotowac, smazyc, a moze surowe?
Zoltka zawieraja duzo lecytyny, ktora ma wspaniale dzialanie
stabilizujace poziom cholesterolu ( plus wiele,wiele innych zalet )
ale ... ginie toto w wysokiej temperaturze.
Dlatego lepiej jest nie doprowadzac do calkowitego sciecia zoltka.
Pozdrawiam
Jerzy Zieba
|