Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.torun.pdi.net!o
rion.cst.tpsa.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak się robi KOGIEL MOGIEL
Date: Mon, 10 Jan 2000 10:46:15 +0100
Organization: -
Lines: 25
Message-ID: <3...@j...krakow.pl>
References: <yNBd4.29864$N3.691445@news.tpnet.pl>
Reply-To: j...@j...krakow.pl
NNTP-Posting-Host: red196.jagiellonia.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.05 (Macintosh; I; PPC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:20968
Ukryj nagłówki
Marcin Górnik napisał(a):
> Mój syn bardzo kaszle, może to mu pomoże?
Twój synek albo już wyzdrowiał, albo poszedłeś z nim dziś do lekarza,
niemniej podam Ci sposób koglo-moglowy na kaszel, jaki zapamiętałam z
dzieciństwa.
Ucierało się żółtko z cukrem kryształem - dosyć długo, do białości.
Następnie dodawało się łyżkę miodu i bardzo wąskim strumyczkiem, pilnie
mieszając - wrzące mleko (chodzi o to, żeby było gorące). W skrajnych
przypadkach moja mama dodawała jeszcze troszkę masła, które natychmiast
się rozpuszczało.
pamiętam, że tego nie znosiłam (było strasznie słodkie, stąd mój
dotychczasowy uraz do kogla-mogla), ale na gardło rzeczywi.cie pomagało.
A syrop z cebulłi, to domowy środek, którym raczę się chętnie do dziś w
przeziębieniach i uważam, że to przepyszne.
Trochę poza domowymi środkami i kuchnią - jestem zwolenniczką tabletek
emskich (rozkruszam i zalewam w kubeczku 1/2 szkl. gorącego mleka,
mieszam) - to naprawdę doskonały środek na chrypkę i kaszel.
Joanna
|