Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!news.task.
gda.pl!sgh.waw.pl!not-for-mail
From: "Bozenka" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobic dobre ciasto z jabłkami??
Date: Fri, 6 Feb 2004 15:31:26 +0100
Organization: Warsaw School of Economics
Lines: 28
Message-ID: <c008fr$avg$1@absolut.sgh.waw.pl>
References: <bvu722$c4d$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc192-98.sgh.waw.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190745
Ukryj nagłówki
Polecam ciasto ze sliwkami Krysi Thompson, tylko sliwki trzeba zamienic na
obrane i poplasterkowane jablka, ktore ukladasz wciskajac w ciasto,
posypujesz delikatnie cukrem i obficie cynamonem.
-----------------
225 g maki + 3 lyzeczki plaskie proszku do pieczenia
85 g miekkiego masla
140g cukru
1 jajo
1/8 l mleka
mixowac az gladkie i jak na nalesniki. wylac do formy natluszczonej.
posmarowac roztopionym maslem (dosc porzadnie, choc smarowanie mi zawsze
wychodzi marnie to tak skapuje to maslo ;))), sliwki - na pol, oczywiscie
wyjac pestki, przekrojona czescia w niebo, poukladac gesto sliwki, obsypac
porzadnie cukrem wymieszanym z cynamonem, naprawde grubo. upiec w dosc
goracym piekarniku - ok 40 min, az niezle wyrosnie, jest zlote a sliwki
sie czesciowo utopily. wyjac, posypac znow cukrem z cynamonem.
jest to jedyne ciasto, o ktorym wiem, ze zawsze mi wyjdzie. takie sobie na
drugi dzien, ale jeszcze cieple...potech chlodne jest najlepsze...wtedy w
sumie sa male szanse, ze dotrzyma do nastepnego dnia
Krysia
K.T. - starannie opakowana
--------------------
Bozenka :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
|