Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-20 08:58:21

Temat: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
Od: "beluczak" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

coś takiegio jak w temacie nazywa sie cukier kandyzowany. czy jeżeli nasypię
do gorącej wody tyle cukru ile się rozpuści, i wrzucic do tego patyczek to
czy kryształ wytrącającego się cukru uformuje się na patyczku? prosze o pomoc

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-20 09:06:09

Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cuk ru uformował sie na patyczku?
Od: "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> szukaj wiadomości tego autora

> coś takiegio jak w temacie nazywa sie cukier kandyzowany. czy jeżeli
> nasypię
> do gorącej wody tyle cukru ile się rozpuści, i wrzucic do tego patyczek
> to
> czy kryształ wytrącającego się cukru uformuje się na patyczku? prosze o
> pomoc


Boje sie ze moze wczesniej sfermentowac. Chyba ze bys zaczal ogrzewac tylko
jest jeszcze ryzyko ze cukier bedzie osadzal tylko na sciankach naczynia a
nie na patyczku
Takie jest moje zdanie na ten temat.





--
Artur Nowacki
a...@l...home.pl
Dom GG: 9856
Praca GG 4624321

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-20 12:17:13

Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
Od: "rene" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> coś takiegio jak w temacie nazywa sie cukier kandyzowany. czy jeżeli
> nasypię
> do gorącej wody tyle cukru ile się rozpuści, i wrzucic do tego patyczek to
> czy kryształ wytrącającego się cukru uformuje się na patyczku? prosze o
> pomoc

Doświadczenie
Nukleacja



Proces krystalizacji
----------------------------------------------------
----------------


Materiały: cukier, woda, lód, sól, szklanka.

Wykonanie: Wlej nasycony roztwór cukru do szklanki. Przechłodź go w kąpieli
lodowo-solnej. Zeskrob do szklanki trochę okruchów z kostki lodu. Na
powierzchni roztworu powstaną duże kryształy cukru.


begin 666 14.jpg
M_]C_X `02D9)1@`!`0`!+ $L``#_VP!#``H'!P@'!@H(" @+"@H+#A@0#@T-
M#AT5%A$8(Q\E)"(?(B$F*S<O)BDT*2$B,$$Q-#D[/CX^)2Y$24,
\2#<]/CO_
MVP!#`0H+"PX-#AP0$!P[*"(H.SL[.SL[.SL[.SL[.SL[.SL[.SL
[.SL[.SL[
M.SL[.SL[.SL[.SL[.SL[.SL[.SL[.SO_P `1" !T`)8#`2(``A$!`Q$!_\0`
M&P`!``(#`0$```````````````0%`@,&`0?_Q !#$ `!`P,"`P8"!P0&"P``
M```!`@,$``41$B$3,4$&(E%A<8$4,A4C0F)RD:$S4H*2%B5#D['
!!S1%5&.#
MHJ/"T=/_Q `4`0$`````````````````````_\0`%!$!````````````````
M`````/_:``P#`0`"$0,1`#\`^S4I2@4I2@4I4:;<(MO0%RG@C5G
0G!*EXW.E
M(W.WA02:5S"NTEVN.?H:T*6UJPE]TA0.^,@:DI(]%Y'AD$5FY;>
U$ETZKNU%
M1G^S2%@C??3H21Z:S[T'24KG/Z*R'2#)ODQ6-P&W%@9]%+4,;^O
G7B^R!*3H
MO=Q2KF%<7&#[8/ZT'24KFE6&_MMXC=H=*L#?A*))_P"8M8'Y>U!
*[6P&T&1#
MB3P"`K@$@XZJ)V_((/.@Z6E4MN[56VX/F*M3D24"`6)*="LGD!G
J=\#GMRJZ
MH%*4H%*4H%*4H%*4H%*4H(ETFFWVYV2AHO.)`2VV#C6M1"4ISTR
H@9JEL]I:
MN[2+Q=$IDJD)"VDK3W2CFDD'IR4$G9.1S5E1F=K0Z.S4IQEGC+9
+;W#U:=80
MM*R,],A)WZ5%M%X4J)'M,5@F:PT$DO)+: A/=U\MSM@H&X.QQSH.BY5JD3(L
M4 R9+3(/(N+"?\:AM6MY3B79MQDOK!R4-JX30/DE.Y'DHJK;&L]LAG
5&M\9I
M752&D@GU.,F@U_TALO2ZPU?A?2?\#7A[169(*E72* -R2Z !5E2@B1[K;I:P
MB-/C/J/(-O)43^1J76B1"BRTZ9,9E])Z.-A0_6HGT)&:1I@NOP"
-T_#KPD?P
M*RG]*#;<K3!NS);F1T.;$!1 U)SX'_+D>N:@VQ^5`N!M,QSC(T@QWCS(W[I]
MDG^4\LBMSDNX6W*YK29<4?,_'20ML>*F]\CS2<_=JJ5=!=^U]J$
-LO0V0XZ)
M*?D/U9&QZ@ZT_EGDI)(=52E*!2E*!2E*!2E*!2E*"//BIG6Z3#5
\LAI39]%
MC_.N2L5K9[2]F8=Y;DJCW1]LJ??;! X_RJU)!SE)!2""%:1C(&U=K7-VBW28
M$=]5M4CC(E.H>8>40VZD+.@Y`.E6@H&<'( !&PP'B)7:6UG1*C(GLI&SJ"2?
M?2G5GR"#^(UFWVUMFK3);>BK!/=<TE7/]P'6/=(JQ^FX;+H9G*,
%TG $GNI6
M?NK^57H#GQ J<M#;J,+0E:3T(R*"N;[1VAQ.3,#0_P",A3?MW@-_*LSVALP&
M?I.+_>"O56"SJ5J-KB!6,92RD''L*\/9ZSD8-MCD'F"@$&@CR.U
EFBDAZ0ZD
M@:O]6<Y>.=-1AVK7,R+7:Y$G]U:MD*]%)U >BBFKB-:[?"),2!&CE1!):92G
M/Y"MDF9&A-%V5(:8;'VG%A(_6@I$6J[W=']=24M,J&\9C8$>"N?
H05*!Z8K7
M;(R&NW-P1%4D18T-LJ;3CNO.J)63UR4M-D^N>9-6/TE*G@)M<=2
6U<Y4E!0@
M#[J3A2C^0\ZPL<5J/(N:FDCORL%>`"LAM&HG'4JU'WH+>E*4"E*
4"E*4"E*4
M"E5JKTPZX6H#3L]8)!+ '#2>H+APG;J 2?*L^!<I`^NE-Q4E.Z(R=2@?QJ&#
M_**"<3@9-5EL>95=[JTT^V[EQMU00K.@E 1@^?U?*MC5EAH7Q'0[)61@F2\I
MT>R5' ]@*@QY41/:Y46(TI(,0H=6EO#>M"@0@'D5`.*SX4%ZI*5I*5 *!&""
M-C5>NQ6Y2U*;:<CE1RKX5];&H^)T$9]ZL:4%8FTOMC2U>K@A&=D
DM+QY:EH*
MC[DUD;9+/^WK@/X(_P#\JL:4%9]"\187)N=Q?(Z?$<(?DV$UOC6
JWQ%AQB&R
MAP9^LTY7OS[QWJ92@\)"4E2B``,DGI5-V8N$.9:6G&)C#SDA2Y"
D-NA11Q%%
M>GGTU8]JE7^7\#8)TG4$E#"M)/+41A/ZD49A6J=!C%+468RTD!E
S"7 ,#&0K
M?\Z"PI5:Y9D<3B19TV(OP;>*D?R+U)'L!66JZQ0HK0S.;2G(X?U
3IP.6"=))
M.>J1_C06%*A1;M$E/&.%+9D#<L/H*%^H!^8>8R*FT"E*4&J1(:B
1W)#ZPAIM
M)4I1Z"JY$21=CQK@7&8AP6X0.DD>+I!W_#G3CGGILG8?NT"&O'#
(<D$$_,6R
MD)'GNL*]4BK*@Q0A+:$H0D)2D8"4C `J%,O$:(^(R4NR9)&>!'05J2/%71(\
MR17MWDNQX7#C;29*N"P<9"5J!PH^0 *CY"H,AMZ'"7:+&VD3%,G,E9[K2B,!
MQ9P2I1.^.9P<XH/8$.-?6Q=I\1+R9*4JC-2$A7":(!'=W 43DGKN!G:M3UIM
M=CFP)4& W%2J4&UI8!2@:TK2"$#N@E13DXWV\!6YJT7&%:F8\2[NEZ,V$MI6
MVV&E:1@)/=*@GIS)\S6N^W&*OLHNY.GA):+;R4N#O)=0L$(('VM
2=./&@OJ5
MX#D9'*O:!2E*!2E*"JO\U$./%"]>'I;:24-%PX!UG8 G&$'?ISJM,MQ5S</9
MEV/*3)(^+&H%N*O('$(!&5$9RC.24@[;DVDI7%[0P6OLL,NOJ/1
)[J$Y]0I?
MY&JZ+<WS>GI4&USI%MDM)/%0EM*%.)/SI"EA1"DG!.-]`QG-!/:
ES+:XU'N9
M$AMQ24(F(2$Y63@)6CITP1L<].MK58+G;KBL0'FW@7TG#<F*XV%
XW(!4D GK
ML<[9Z5LLCKKUI:XRBMQLK:*B<E6A13D^9TY/G02942/-:X4EE#J 0H!0SI(Y
M$>!'0C<57K=?L:"N5(5(MR1WGG-W&/Q$?,G[W,<SD9(MJ\(!&#N
*`"" 0<@\
MB*57VCZGXN"G]G#?X;7D@H2L#T&K2/("E!G<V'"AN9'05R(BBM" <%Q.,*1[
MCEG;(3X5OAS&9\5N2P5%"QG"DE*DGJ"#N".1!K?57*M#@FF?;9/
PDE9R\DIU
M-2-@.^GQP,:@0?'(&*"+VQ;2[9FTAE3SXE-&.T%E&MS5LDJR-.=
QJZ=,G J=
M8X#ENM33#ZU./J)<=4I>LZE$DC5]K&<`GH!59>)<";;'K5VC97;
DR$Z..59:
M"NBD.XP"#@C5I.1RK7;9MXA_U<X]&N#[22I =66G'V^86A6X7X8VP>9/S$.G
MKE#;7G[I<668XEM-O*X1E.A+493B`IS2D E1)<)R?WB,@<YP[517[<[*BQ)S
MJTA00CX-TZEI)&DD)(!U#!S2WW6%:V_@;@XJ&^I]SOR$<-M]:EJ
42A1[ISDD
M)R2!L>5!KMUTNC+;5GE04.W9EE*EJ2Z4L+1C'$UD9W((TX)!\MZ
L?@Y\A ^)
MN2FE9.4Q&TH21X$J"CX[@I]*@]I)?P#4:Z,OH;4#P.*M)+2$.*3
J6H@82$Z0
MK)P#@C.X-2F+-9I#`<##,Q+N_&<5Q2OSU'/ATH,S9(RCJ7(GJ5C
!(GO)S[!0
M'Z5HF6ZUP8RGY4R:RT,`J5<I`W.P`[^Y/0#>M@LI9&(5SG14X^3
B!Y/_`'0H
MCT!%0YK,^W3(]PES#-@QU E*@EM3*CE!<V3W@ L[9&-SOL &LN.-(#\?Z;B1
MD[EYXH<1C/S*2X2X![ @>%2'KM<(2XR?AV;HB8HAA<-6@\BH$I42-.!NH*ZC
MNU>50PH4)CMA+5#8904Q$%X-X&E:EJ.<#8%03N<9.E-!JD6&\7!
V2_(NS,54
MEI#198CZTH2E14$E2CE0.H@[)R/"K2WR9)D/09@:+S"$+XC0(2X
E6H Z3\IR
MA6V3TWWP)]4CTQR+VDF):A2)3BH4?2EH`#YWN:E$`?G02>T#4=Z
R26Y#87J1
MI:& 5<0[(T^"M1&#T-;[7!3;;<U%"U.*3E2UK.2M:B5*4?51)]ZT0X4E
V3](
M7%7UW]E'2O+;`_\`)9ZJZ9P-LYL:#VH\V;'MT1R7*<#;38R3C/H
`.9).P W)
MJ*[>FEK4S;FE7!\=&3]6D_><^4>FY\C64>WO+DIF7%X//H_9M-Y
#3/H#\ROO
M'V R109VR.XTV](?!2]+=XRT'[&P2E/LE*0?/-*FTH%*4H,7&T.MJ;<
0E:%@
MA25#((\"*Y&=_H^A(*W+.I<4*5J^%#JDM!7[R,9#:O/2H#? &<UV%*#@+;:[
MO9Y@8M=T3!4ZHN.0;HP5A]9W*@ZE925>.D ]2,U:KM4F<K3VCMS]R4 K2IE3
M7 :S@Y0,I<!Z9.2,;&NEDQF)C"V)+2'FEC"D+&0:AMQ;A"6E$9]$F-
G]G)4=
M;8\E@'5CP4,_>H.-TPF8J[5<[#='&U @JB<2,P\D$?.@*0@+.V0G(.YY9 SM
MUKLK<@S3VB9M+JRI:6(-Q.,DC=PN*(<.P^R!N>>QKKUW8L* DVZ:V"0G6EH.
MC_H*B!YD"O57ZU-G#T]E@X!P^KA'??DK&_E01(=[?<8THCBX%!T
?%17V>$X?
M'=>4^8P<=,UKNR+Q>;3+M[0AV\26E-<9;Q=4D*&"0D #KSU>U;GY?9:8YQ9$
MBT/KQC6XMI1QZFL&T=DW5A#:;,M1Y)2&B309NM/-MI3,[1EI)ZH
2TV5>.Y!_
M3?SJBM;<3LH9[D:_6V8J5)5(<:>=P\YG8#6IPC('W=_+.UVU([*
L*/ =M*%D
M<FBWJ('D-S4I-UA-C1'8DK'0,Q'-)]%:=/ZT%8WVT:> +%DN[Z2<:F8Z5ISZ
MA6*]C726F7,N4NRRH3:VT-),EYA*0$%1"E'B$C)61R/+SJR<D72
00B+#1&20
M"IV4L$I]$))S[J'O64>T,-/)DR%N3)*>3SYSI_"D82G^$#SS04[
MQ[47%2T6
MJ-!8;/R27PM:,>(SI)/79)2<_-4ICLSQAKOESE7992 IMPAN/[-(P#_%JJ]I
M08MMH:;2VVA*$)&$I2,`#TK*E*!2E*!2E*!2E*!2E*!2E*".[ AON%QZ(PXL
M\U+;!/YFL/HJW?[A&_N4_P#JE*"2E"4#"4A(\ABLJ4H%*4H%*4H
%*4H%*4H/
"_]D`
`
end

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-20 14:08:29

Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cuk ru uformował sie na patyczku?
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

beluczak napisał:

> coś takiegio jak w temacie nazywa sie cukier kandyzowany. czy jeżeli nasypię
> do gorącej wody tyle cukru ile się rozpuści, i wrzucic do tego patyczek to
> czy kryształ wytrącającego się cukru uformuje się na patyczku? prosze o pomoc

Tak. Musisz jednak pamiętać o uzupełnianiu "niedoboru" cukru i wody.

Pozdrawiam
PWZ

--
Oto moje zasady. Jeśli wam się nie podobają, to mam też inne.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-20 14:38:07

Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
Od: Gosia <x...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

beluczak wrote:
> coś takiegio jak w temacie nazywa sie cukier kandyzowany. czy jeżeli nasypię
> do gorącej wody tyle cukru ile się rozpuści, i wrzucic do tego patyczek to
> czy kryształ wytrącającego się cukru uformuje się na patyczku? prosze o pomoc
>


Mój mąż robił z córką taki eksperyment, tylko zamiast patyczka wisiała
obciążona nitka. W opisie było, że kryształki cukru będą się osadzać na
nitce. Niestety eksperyment się nie do końca udał, bo kryształki
powstawały na powierzchni wody i na dnie szklanki.

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-20 14:39:34

Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Gosia" <x...@y...com> napisał w wiadomości
news:cnnksa$bqv$1@inews.gazeta.pl...
> beluczak wrote:
>> coś takiegio jak w temacie nazywa sie cukier kandyzowany. czy jeżeli
>> nasypię do gorącej wody tyle cukru ile się rozpuści, i wrzucic do
>> tego patyczek to czy kryształ wytrącającego się cukru uformuje się
>> na patyczku? prosze o pomoc
>>
>
>
> Mój mąż robił z córką taki eksperyment, tylko zamiast patyczka
> wisiała obciążona nitka. W opisie było, że kryształki cukru będą się
> osadzać na nitce. Niestety eksperyment się nie do końca udał, bo
> kryształki powstawały na powierzchni wody i na dnie szklanki.
>
> Gosia


--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"

Też robiłam kiedyś taki eksperyment, ale nie z cukru tylko z soli i
takie kryształki wychodzą bardzo ładne
Pozdrawiam
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-20 14:41:57

Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:cnnl1g$ogf$1@atlantis.news.tpi.pl...

> Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
> ****************************************************
*********************
> "Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
> gotować, mąż musi codziennie jeść"
>
> Też robiłam kiedyś taki eksperyment, ale nie z cukru tylko z soli i
> takie kryształki wychodzą bardzo ładne
> Pozdrawiam
> Ania
>
Przepraszam, poprzestawiało mi się wszystko ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-20 16:58:17

Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Gosia" <x...@y...com>
> Mój mąż robił z córką taki eksperyment, tylko zamiast patyczka wisiała
> obciążona nitka. [...]

Najlepiej aby to była wełniana nitka.
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-20 17:09:08

Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
Od: "A.L." <a...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

beluczak wrote:
> coś takiegio jak w temacie nazywa sie cukier kandyzowany.

Cukier nie może być kandyzowany...

Wg sjp:
Kandyzować: utrwalać owoce przez nasycanie ich cukrem i obsuszanie.

--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-20 17:57:55

Temat: Re: jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "A.L." <a...@n...wp.pl>
> > coś takiegio jak w temacie nazywa sie cukier kandyzowany.
>
> Cukier nie może być kandyzowany...

Ale patyczek i owszem.
;-)

> Wg sjp:
> Kandyzować: utrwalać owoce przez nasycanie ich cukrem i obsuszanie.

Brrrrrrrrrr

Kandyzowanie
Utrwalanie całych - z zachowaniem kształtu - owoców przez smażenie ich w
syropie z cukru. Owoce osączone z syropu posypuje się cukrem kryształem.

Najlepsze kandyzowane są gruszki, morele i rajskie jabłka.
--
Pozdrawiam, Jerzy



---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pieczarki do sałatki
Pizza - jak ułożyć?
dwie puszyste damy
[chwale] Tort migdalowo-czekoladowy - dlugie
[OT] Dla tych co obiecalem:

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »