Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!l8no29680559qao.0!news-out.g
oogle.com!r17ni19qap.0!nntp.google.com!l8no30322314qao.0!postnews.google.com!gl
egroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Sun, 7 Oct 2012 15:24:29 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <c...@g...com>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=93.175.69.203;
posting-account=42qauwoAAADiE4ZtRppKsWqC6PSmCr2M
NNTP-Posting-Host: 93.175.69.203
References: <fcmb1a$i5h$1@news.onet.pl>
<9...@g...com>
<c...@g...com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <4...@g...com>
Subject: Re: jaki sos do ryby?
From: Daniel Kozłowski <p...@g...com>
Injection-Date: Sun, 07 Oct 2012 22:24:30 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 36
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348921
Ukryj nagłówki
W dniu poniedziałek, 8 października 2012 00:20:48 UTC+2 użytkownik Daniel Kozłowski
napisał:
> W dniu poniedziałek, 8 października 2012 00:18:21 UTC+2 użytkownik Daniel Kozłowski
napisał:
>
> > Po 1 to tanich rybek nie polecam zamiast Pangi kup se Sole zobacz dziewczyno
co jesz za świństwo Panga jest najgorszą rybą jadalną. Chodowana jest w warunkach
extramalnych odradzam jedzenia czegoś takiego ładnie wygląda lecz rybka je złe żeczy
i pływa w gównie z tańszych rybek bez ości chodowanych w dobrych warunkach z dobrą
dietą polecam Sole
>
>
>
> Zaobacz w czym Panga Pływa http://quefear.wordpress.com/tag/panga/
hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić
ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do
tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w
zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w
niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w
zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie
wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi
granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt
soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na
małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody,
skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje
standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.
|