Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jedzenie a charakter człowieka
Date: Thu, 9 Oct 2008 14:43:01 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 110
Message-ID: <1xiiypc9azhff$.157zh60qiff8t.dlg@40tude.net>
References: <1...@n...onet.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: blm29.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1223556190 12840 83.28.206.29 (9 Oct 2008 12:43:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 Oct 2008 12:43:10 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:316039
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 09 Oct 2008 14:38:50 +0200, r...@p...onet.pl
napisał(a):
> Boskie istnienie przenika cały Wszechświat pod postacią trzech jakości (gun):
> sattwa, rażas i tamas. Trzy guny pobudzają i równoważą umysł człowieka.
> Tamoguna niesie za sobą zaćmienie umysłu, radżoguna - umysłowy chaos (tzw.
> małpie myśli), a sattwaguna zwraca umysł ku jednej myśli (koncentracja).
>
> Sattwaguna: Radżoguna: Tamoguna:
>
> prawa działanie bierność
> miłość agresja depresja
> właściwe postępowanie wytwory iluzji niewiedza
> pokój upór strach
> niekrzywdzenie empocjonalność przywiązanie
> mądrość ambicja ego
> piękno władza chęć posiadania
> dobroć pożądanie poczucie znikomości
> braterstwo gniew zaburzenia widzenia
> uczucie błogości zazdrość obniżenie intelektu
> jasność duma spieranie się
> tolerancja zły zamiar głupota
> czystość nienawiść otępienie
> cierpliwość chciwość lenistwo
> wytrwałość zarozumialstwo opieszałość
> wiara w siebie oszustwo senność
> harmonia uprzedzenia podporządkowanie się
> jedność zamieszanie okrucieństwo
> wiara pośpiech zawziętość
> oddanie gorący temperament
> świętość
>
> Pożywienie sattwiczne:
>
> pożywienie czyte, naturalne, uprawiane ekologicznie, surowe, niegotowane
> surowe owoce
> surowe orzechy (namoczone w wodzie)
> miąższ orzecha kokosowego iświeże mleczko kokosowe
> surowe ziarno sezamu
> surowe niegotowane warzywa (jeśli trzeba, na pół ugotowane)
> surowe orzechy ziemne (jądra namoczone w wodzie)
> surowe jadalne nasiona rośli strączkowych jak np. soja
> ziarna fasoli (namoczone w wodzie)
> sałaty
> kiełkujące jadalne nasiona roślin strączkowych)
> niewielkie ilości ryżu namoczonego w wodzie lub zsiadłym mleku
> kleik z ragi
> niewielkie ilości miodu (nie podgrzewanego)
> cukier palmowy
> niewielkie ilości mleka
> niewielkie ilości maślanki (maślanka jest zdrowsza od mleka)
> niewielkie ilości jogurtu
> niewielkie ilości zsiadłego mleka
> niewielkie ilości masła
> niezbyt dużo
> niezbyt ciepłe
> niezbyt słone
> niezbyt słodkie
> niezbyt kwaśne
> niezbyt gorzkie
> niezbyt przyprawione
> jeść z umiarem, w ciszy, o regularnych porach, powoli
> pościć jeden dzień w tygodniu\nie pić podczas posiłków
> pić dużo czystej wody pomiędzy posiłkami
>
> Pożywienie radżasowe:
>
> żywność hodowana na nawozach sztucznych i innych chemikaliach
> podgrzewane jedzenie
> suche pokarmy bez dostatecznej zawartości oleju
> pieprz
> leki
> tytoń
> napoje alkoholowe
> zbyt dużo mleka i produktów mlecznych
> zbyt wiele owoców
> mięso, ryby
> jajka
> kawa, herbata
> sól
> zbyt dużo
> zbyt ciepłe
> zbyt słone
> zbyt słodkie
> zbyt kwaśne
> zbyt gorzkie
> zbyt przyprawione
>
> Pożywienie tamasowe:
>
> żywność hodowana na sztucznych nawozach i innych chemikaliach
> podgrzewane pożywienie które całkowicie wystygło
> przemysłowe produkty żywnościowe
> leki
> tytoń
> napoje alkoholowe
> zbyt dużo mleka i produktów mlecznych
> pasteryzowane mleko i produkty mleczne
> zbyt wiele owoców
> mięso, ryby
> kawa, herbata
> czekolada
> cukier spożywczy
> tłuszcz
> skorbia
Spadaj, tu Polska jest: mamy tu mroźne zimy i długie słotne jesienie -
mięcho i tłuste sery tudzież słodkości i okowita ratują nas przed ubytkami
energetycznymi, a sezam to se... sobie niech jedzą tam, gdzie ciepło i
deszcz nie pada na głowę przez pół roku...
|