« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-12 17:15:13
Temat: jeszcze lasagneJak zrobić lasagne najnizej kaloryczne? Macie jakies pomysły? Czy sos
beszamelowy można zastąpić czymś "chudym"? Będę wdzieczna za porady.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-12 17:18:18
Temat: Re: jeszcze lasagneelzet wrote:
> Jak zrobić lasagne najnizej kaloryczne? Macie jakies pomysły? Czy sos
> beszamelowy można zastąpić czymś "chudym"? Będę wdzieczna za porady.
mlekiem
Pozdrawiam
Joasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-12 17:23:34
Temat: Re: jeszcze lasagneOn Sat, 12 Nov 2005 18:15:13 +0100, elzet wrote:
> Jak zrobić lasagne najnizej kaloryczne? Macie jakies pomysły? Czy sos
> beszamelowy można zastąpić czymś "chudym"? Będę wdzieczna za porady.
Można darować sobie beszamel całkowicie i zastąpić go zwykłym sosem
np. bolońskim. Można też zrezygnować z posypywania serem. Ale i tak się
obawiam, że lasagne (nawet w wersji wegetariańskiej z warzywami) tak czy
inaczej będzie kaloryczna.
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "Omega", "Absolution Gap", "Fellahowie"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-11-12 20:07:47
Temat: Re: jeszcze lasagneMagdalena Fabrykowska-Młotek wrote:
>On Sat, 12 Nov 2005 18:15:13 +0100, elzet wrote:
>
>
>
>>Jak zrobić lasagne najnizej kaloryczne? Macie jakies pomysły? Czy sos
>>beszamelowy można zastąpić czymś "chudym"? Będę wdzieczna za porady.
>>
>>
>
>Można darować sobie beszamel całkowicie i zastąpić go zwykłym sosem
>np. bolońskim. Można też zrezygnować z posypywania serem. Ale i tak się
>obawiam, że lasagne (nawet w wersji wegetariańskiej z warzywami) tak czy
>inaczej będzie kaloryczna.
>
>
Mozna jeszcze zastapic platy lasagne cienkimi plasterkami cukinii,
zestruganymi nozem do obierania warzyw ;)
Kot, co bardzo tak lubi (i montignacowo wtedy jest)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-11-12 20:25:29
Temat: Re: jeszcze lasagneelzet napisał(a):
> Jak zrobić lasagne najnizej kaloryczne? Macie jakies pomysły? Czy sos
> beszamelowy można zastąpić czymś "chudym"? Będę wdzieczna za porady.
Spokojnie możesz zastąpić beszamel zwykłym sosem pomidorowym. Ja lasagne
ze szpinakiem często robię właśnie z takim sosem ze świeżych pomidorów
przesmażonych z cebulką na oliwie i wychodzi pycha, tylko nie można tych
pomidorów za bardzo odparowywać na patelni, żeby później miało co
wsiąknąć w lasagne.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-11-12 21:23:15
Temat: Re: jeszcze lasagne
Użytkownik "elzet" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dl580o$hev$1@nemesis.news.tpi.pl...
Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Może jeszcze jakieś pomysły, bo
sosu pomidorowego raczej nie lubię.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-11-12 22:07:37
Temat: Re: jeszcze lasagne
Użytkownik "elzet" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dl5mi8$r8q$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "elzet" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:dl580o$hev$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Może jeszcze jakieś pomysły, bo
> sosu pomidorowego raczej nie lubię.
w takim razie to nie bedzie lasagne :> - dla mnie to juz nie jest lasagne
jak niema miesa ... a co dopiero beszamelu ale o gustach sie nie kloci :>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-11-12 22:09:01
Temat: Re: jeszcze lasagneelzet napisał(a):
> Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Może jeszcze jakieś pomysły, bo
> sosu pomidorowego raczej nie lubię.
A z czym te lasagne chcesz zrobić? Może po prostu ugotuj wcześniej płaty
w wodzie i potem tylko zapiecz z czym tam chcesz (nie wiem, czy się nie
posklejają), albo zrób jakikolwiek inny sos, który lubisz, tylko trochę
rzadszy.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-11-13 08:32:32
Temat: Re: jeszcze lasagneOn Sat, 12 Nov 2005 18:15:13 +0100, "elzet" <e...@w...pl> wrote:
>Jak zrobić lasagne najnizej kaloryczne? Macie jakies pomysły? Czy sos
>beszamelowy można zastąpić czymś "chudym"? Będę wdzieczna za porady.
Mozesz, jak koniecznei musisz :P zastapic beszamel sosem bialym -
mleko i maka kartoflana, nie posypywac serem miedzy warstwami,
zrobic sos bolonski i zdjac z wierzchu ewentualny tluszcz,
posypac po wierzchu mala iloscia najmniej tlsutego zoltego sera
(edam), ale smakowo wyjdzie srednie
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-11-15 09:10:26
Temat: Re: jeszcze lasagne
Użytkownik "elzet" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dl580o$hev$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak zrobić lasagne najnizej kaloryczne? Macie jakies pomysły? Czy sos
> beszamelowy można zastąpić czymś "chudym"? Będę wdzieczna za porady.
1. pomidory, pieczarki, papryke, cebule, czosnek do miksera, na papke, na
gleboka patelnie, dodaje odrobine oliwy z oliwek, przyprawy, dusze az sie
nieco zagesci.
Plat makaronu-sos-troche startego sera i tak na zmiane. Na wierzch sos z
odrobiny smietany 18stki jajka i malej ilosci startego na wiorki sera.
2. to samo tylko "sos" twarogowo szpinakowy
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |