Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jogurty a żelatyna

Grupy

Szukaj w grupach

 

jogurty a żelatyna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-08-04 23:48:09

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Martka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dctk06$ha1$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Chesky" <c...@N...net.pl> napisał w wiadomości
> news:dct2e3$hf2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > ma mleko w proszku ale to nie do konca to..
> > mnie tez te bakomy zastanawialy, one nie sa geste,
> > a maja bardziej postac/konsystencje galaretki stad
> > ta lamiglowka.
>
> wydawalo mi sie, ze dosc jasno napisalam skad ta konsystencja.......
===
Rzecz jasna. Kwaśne mleko przypomina ci galaretę?

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-08-04 23:51:22

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Chesky" <c...@N...net.pl> napisał w wiadomości
news:dct2i7$bio$1@nemesis.news.tpi.pl...
> dorota napisał(a):
> > musiałabym, sprawdzić u rodziców czy na starszych kubeczkach była
wymieniona
> > jako składnik.
>
> teraz w kazdym razie nie widnieje w skladzie na opakowaniu ale
> konsystencja dalej galaretkowa.
===
A musi widnieć? Gdyby producenci umieszczali wszystkie składniki na
opakowaniu, to nikt by tego nie kupował.

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-08-05 05:35:55

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

siostra Ani wrote:

>
> Le jeudi 4 aoűt 2005 ŕ 14:18:08, dans <dct120$3s$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez :
>
> > W składzie nie ma żelatyny,
>
> hmm... to dlaczego sie pytasz czy jest ? :)
(...)

IMHO na tym właśnie polega jej praca.

--
Pozdrawiam
PWZ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-08-05 06:02:10

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 5 ao?t 2005 ? 01:51:22, dans <dcu9m5$56c$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:


>> teraz w kazdym razie nie widnieje w skladzie na opakowaniu ale
>> konsystencja dalej galaretkowa.
> ===
> A musi widnieae? Gdyby producenci umieszczali wszystkie sk?adniki na
> opakowaniu, to nikt by tego nie kupowa?.

Normalnie, musi.

Oczywiscie wszystko mozna wytlumaczyc teoria spiskowa...


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-08-05 06:04:44

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 5 aoűt 2005 ŕ 07:35:55, dans <dcutrv$dk$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:

> siostra Ani wrote:

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Rozpoznaje ten czytnik (Noworyta) nawet bez zagladania w naglowki. To
jest jedyny ktory mi wycina imie.

>> > W składzie nie ma żelatyny,
>>
>> hmm... to dlaczego sie pytasz czy jest ? :)
> (...)

> IMHO na tym właśnie polega jej praca.

Czyja praca ? Co chciales wyrazic ?


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-08-05 06:09:25

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "Martka" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dcu9g4$4ro$1@inews.gazeta.pl...
>
> >
> > wydawalo mi sie, ze dosc jasno napisalam skad ta konsystencja.......
> ===
> Rzecz jasna. Kwaśne mleko przypomina ci galaretę?
>

nie calkiem. nie twierdze rowniez, ze jogurt wyglada jak kwasne mleko. ten
bakomy rowniez.
twierdze natomiast, ze ta niespotykana i w ogole ektraordynaryjna
konsystencja jogurtu naturalnego bakomy wynika z tego, ze on krzepnie w
kubku i nikt go potem nie miesza, belta, potrzasa. i cala tajemnica


--
pzdr
marta
http://lilypie.com/baby3/030327/3/4/1/+0


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2005-08-05 10:09:56

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

siostra Ani wrote:

> >> > W składzie nie ma żelatyny,
> >>
> >> hmm... to dlaczego sie pytasz czy jest ? :)
> > (...)
>
> > IMHO na tym właśnie polega jej praca.
>
> Czyja praca ? Co chciales wyrazic ?

_Przypuszczam_, że autorka tamtej wiadomości zajmuje się marketingiem/
sprzedażą w jakiejś firmie produkującej/ sprzedającej/ reklamującej
jogurt(y). Po prostu w ten sposób, pisząc na grupę dyskusyjną, zadając
na niej "pytania naprowadzające" (np. "który jogurt nie ma żelatyny?")
etc., robi swojej fimire/ produktowi PR. Ewentualnie 'czarny' PR
rozsiewając plotki o 'szkodliwych właściwościach' produktu
konkurencyjnego. I tyle. Teraz rozumiesz, co chciałem wyrazić?

--
Pozdrawiam
PWZ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2005-08-05 10:43:52

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 5 aoűt 2005 ŕ 12:09:56, dans <dcvdto$4d8$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:

>> Czyja praca ? Co chciales wyrazic ?

> _Przypuszczam_, że autorka tamtej wiadomości zajmuje się marketingiem/
> sprzedażą w jakiejś firmie produkującej/ sprzedającej/ reklamującej
> jogurt(y). Po prostu w ten sposób, pisząc na grupę dyskusyjną, zadając
> na niej "pytania naprowadzające" (np. "który jogurt nie ma żelatyny?")
> etc., robi swojej fimire/ produktowi PR. Ewentualnie 'czarny' PR
> rozsiewając plotki o 'szkodliwych właściwościach' produktu
> konkurencyjnego. I tyle. Teraz rozumiesz, co chciałem wyrazić?

Ahem ;)


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2005-08-05 15:32:01

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3223720265$20050805080211@ewcia.kloups...
>
> Le vendredi 5 aoűt 2005 ŕ 01:51:22, dans <dcu9m5$56c$1@inews.gazeta.pl>
vous écriviez :
>
>
> >> teraz w kazdym razie nie widnieje w skladzie na opakowaniu ale
> >> konsystencja dalej galaretkowa.
> > ===
> > A musi widnieć? Gdyby producenci umieszczali wszystkie składniki na
> > opakowaniu, to nikt by tego nie kupował.
>
> Normalnie, musi.
>
> Oczywiscie wszystko mozna wytlumaczyc teoria spiskowa...
===
Otóż nie. Jeżeli produkt końcowy A zawiera półprodukt B, w którym jest
składnik C, to na etykiecie produktu A nie znajdziesz żadnej informacji o
składniku C, a jedynie o B.
Inny przykład. Na opakowaniu napisane jest "przyprawy". Co to oznacza? Czy
na pewno tylko to, co normalnie mamy na myśli? Takich haseł-worków jest
więcej.
Dalej. Zwykłe mleko w woreczku, "pasteryzowane, homogenizowane, 2% tł".
Jesienią, zimą i wiosną da się z niego zrobić zsiadłe, a latem nie. W
dodatku ma nieco inny smak. Po mojemu, to coś tam musi być dodane, ale na
opakowaniu nic nie jest o tym napisane. Ot, sezonowy dodatek w śladowych
ilościach.

A na marginesie, czy jogurt z dodatkiem mleka w proszku i ew. zelatyny, to
jeszcze jogurt?

waldek
===




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2005-08-05 15:43:10

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dd00pq$m6a$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> news:3223720265$20050805080211@ewcia.kloups...
> >
> > Le vendredi 5 aoűt 2005 ŕ 01:51:22, dans <dcu9m5$56c$1@inews.gazeta.pl>
> vous écriviez :
> ===
> Otóż nie. Jeżeli produkt końcowy A zawiera półprodukt B, w którym jest
> składnik C, to na etykiecie produktu A nie znajdziesz żadnej informacji o
> składniku C, a jedynie o B.
> Inny przykład. Na opakowaniu napisane jest "przyprawy". Co to oznacza? Czy
> na pewno tylko to, co normalnie mamy na myśli? Takich haseł-worków jest
> więcej.
> Dalej. Zwykłe mleko w woreczku, "pasteryzowane, homogenizowane, 2% tł".
> Jesienią, zimą i wiosną da się z niego zrobić zsiadłe, a latem nie. W
> dodatku ma nieco inny smak. Po mojemu, to coś tam musi być dodane, ale na
> opakowaniu nic nie jest o tym napisane. Ot, sezonowy dodatek w śladowych
> ilościach.
>
> A na marginesie, czy jogurt z dodatkiem mleka w proszku i ew. zelatyny, to
> jeszcze jogurt?
>
> waldek
> ===
>

Zamiast żelatyny mozna użyć skrobi modyfikowanej czyli krochmalu poprostu
wydaje mi sie że jest tansza od żelatyny ale można by podyskutować która
jest lepsza
ta z pszenicy ziemniaków czy z kukurydzy

mleko w proszku to zapewne dlatego że oryginalny jogurt powstawał przez
gotowanie
mleka az zostanie go połowa...ale jest cos takiego co sie
kazeinian wapnia nazywa otzymywany z mleka zresztą.....taki zabielacz do
kawy wiec kto wie kto wie...

Marek





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ukraina:)
Czerwony marynowany pieprz
Stelaże do tortów..
leczo
Co z mirabelek?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »