Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jogurty a żelatyna
Date: Fri, 5 Aug 2005 17:43:10 +0200
Organization: lubman
Lines: 46
Message-ID: <dd01s1$41j$1@news.lublin.pl>
References: <dct0en$qee$1@inews.gazeta.pl> <dct27n$a7h$1@news.onet.pl>
<dct2i7$bio$1@nemesis.news.tpi.pl> <dcu9m5$56c$1@inews.gazeta.pl>
<3223720265$20050805080211@ewcia.kloups> <dd00pq$m6a$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.ariadna.cd
X-Trace: news.lublin.pl 1123257026 4147 212.182.111.231 (5 Aug 2005 15:50:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Aug 2005 15:50:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245302
Ukryj nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dd00pq$m6a$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> news:3223720265$20050805080211@ewcia.kloups...
> >
> > Le vendredi 5 aoűt 2005 ŕ 01:51:22, dans <dcu9m5$56c$1@inews.gazeta.pl>
> vous écriviez :
> ===
> Otóż nie. Jeżeli produkt końcowy A zawiera półprodukt B, w którym jest
> składnik C, to na etykiecie produktu A nie znajdziesz żadnej informacji o
> składniku C, a jedynie o B.
> Inny przykład. Na opakowaniu napisane jest "przyprawy". Co to oznacza? Czy
> na pewno tylko to, co normalnie mamy na myśli? Takich haseł-worków jest
> więcej.
> Dalej. Zwykłe mleko w woreczku, "pasteryzowane, homogenizowane, 2% tł".
> Jesienią, zimą i wiosną da się z niego zrobić zsiadłe, a latem nie. W
> dodatku ma nieco inny smak. Po mojemu, to coś tam musi być dodane, ale na
> opakowaniu nic nie jest o tym napisane. Ot, sezonowy dodatek w śladowych
> ilościach.
>
> A na marginesie, czy jogurt z dodatkiem mleka w proszku i ew. zelatyny, to
> jeszcze jogurt?
>
> waldek
> ===
>
Zamiast żelatyny mozna użyć skrobi modyfikowanej czyli krochmalu poprostu
wydaje mi sie że jest tansza od żelatyny ale można by podyskutować która
jest lepsza
ta z pszenicy ziemniaków czy z kukurydzy
mleko w proszku to zapewne dlatego że oryginalny jogurt powstawał przez
gotowanie
mleka az zostanie go połowa...ale jest cos takiego co sie
kazeinian wapnia nazywa otzymywany z mleka zresztą.....taki zabielacz do
kawy wiec kto wie kto wie...
Marek
|