Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jogurty a żelatyna
Date: Fri, 5 Aug 2005 17:32:01 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 39
Message-ID: <dd00pq$m6a$1@inews.gazeta.pl>
References: <dct0en$qee$1@inews.gazeta.pl> <dct27n$a7h$1@news.onet.pl>
<dct2i7$bio$1@nemesis.news.tpi.pl> <dcu9m5$56c$1@inews.gazeta.pl>
<3223720265$20050805080211@ewcia.kloups>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-217-41.wroclaw.mm.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1123255931 22730 81.190.217.41 (5 Aug 2005 15:32:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Aug 2005 15:32:11 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245300
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3223720265$20050805080211@ewcia.kloups...
>
> Le vendredi 5 aoűt 2005 ŕ 01:51:22, dans <dcu9m5$56c$1@inews.gazeta.pl>
vous écriviez :
>
>
> >> teraz w kazdym razie nie widnieje w skladzie na opakowaniu ale
> >> konsystencja dalej galaretkowa.
> > ===
> > A musi widnieć? Gdyby producenci umieszczali wszystkie składniki na
> > opakowaniu, to nikt by tego nie kupował.
>
> Normalnie, musi.
>
> Oczywiscie wszystko mozna wytlumaczyc teoria spiskowa...
===
Otóż nie. Jeżeli produkt końcowy A zawiera półprodukt B, w którym jest
składnik C, to na etykiecie produktu A nie znajdziesz żadnej informacji o
składniku C, a jedynie o B.
Inny przykład. Na opakowaniu napisane jest "przyprawy". Co to oznacza? Czy
na pewno tylko to, co normalnie mamy na myśli? Takich haseł-worków jest
więcej.
Dalej. Zwykłe mleko w woreczku, "pasteryzowane, homogenizowane, 2% tł".
Jesienią, zimą i wiosną da się z niego zrobić zsiadłe, a latem nie. W
dodatku ma nieco inny smak. Po mojemu, to coś tam musi być dodane, ale na
opakowaniu nic nie jest o tym napisane. Ot, sezonowy dodatek w śladowych
ilościach.
A na marginesie, czy jogurt z dodatkiem mleka w proszku i ew. zelatyny, to
jeszcze jogurt?
waldek
===
|