Data: 2004-04-26 21:52:45
Temat: Re: kalorie a temperatura
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
Paweł PAWLAT Wojciechowski w wiadomości news:c6ju3f$oio$1@news.onet.pl
pisze:
>> Raczej nie. 1 duza kaloria (kcal) to, w przyblizeniu, energia
>> potrzebna do podgrzania 1 litra wody o 1 st. C. Przyjmujac trzy
>> litry posilkow dziennie, ktorych temperatura wynosilaby powiedzmy -5
>> st. C (a wiec roznica ~40 st. w stosunku do temp. ciala) i
>> zakladajac, ze beda mialy podobna do wody pojemnosc cieplna,
>> dostajemy "az" 120 kcal deficytu.
>
> ok, ale weź pod uwagę że woda to prosty związek, a tłuszcze,
> weglowodany etc. to coś bardziej skąplikowne, więc pewnie i wymaga
> większej energii aby to podgrzać. hmm,.. tylko jak to sprawdzić?
W tablicach fizycznych, pod pojeciem "cieplo wlasciwe", a zlozonosc
chemiczna nie ma tu nic do rzeczy. Wodny roztwor sacharozy ma tym mniejsze
cieplo wlasciwe (czyli tym mniej potrzeba energii na podgrzanie kilograma o
1 st. C), im bardziej jest nasycony, czyli im wiecej sacharozy zawiera:
http://wipos.p.lodz.pl/baza/04-19.html
|