Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!newsfeed.formus.pl!news.cyf-k
r.edu.pl!not-for-mail
From: oshin <b...@a...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kandyzowanie cytryn
Date: Fri, 09 Nov 2001 09:47:56 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 44
Message-ID: <1...@4...com>
References: <9sg3ac$5sa$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 149.156.213.228
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1005296181 10864 149.156.213.228 (9 Nov 2001 08:56:21
GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Nov 2001 08:56:21 +0000 (UTC)
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.22.103
X-Newsreader: Forte Agent 1.8 PL beta 7/32.548
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.2.9
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80026
Ukryj nagłówki
"Basia" <b...@p...onet.pl> napisal(a) nam tak:
>Czy robiliście kiedys cos w tym rodzaju?
nie...
>Przymierzam się
ja sie przmierzam do kandyzowania wlasnie...
byl na grupie przepis waldka w poscie o slaskiej bombie miodowej, a
poza tym mam takie cus:
owoce kandyzowane (dlugotrwale....)
70 dag cukru
650 ml wody
1 kg owocow (najlepiej ananas, pomarancza, wisnie, morele)
wieksze owowce trzeba najpierw ponakluwac i zblanszowac
cytrusowe obrac i podzielic na czastki
1. dzien 1. wsypac 350 g cukru do wody i podgrzewac na malym ogniu az
sie rozpusci, zwiekszyc ogien i doprowadzic do wrzenia i gotowac 2
minuty
wlozyc owoce do miski i zalac syropem goracym, przykryc scierka i
odstawic na 24 h
2. Dzien 2. osaczyc owowce na sicie, pzelozyc do misji a syrop do
rondla, dodac 5 dag cukru i pogrzewac do rozpuszczenia, gotowac 2
minuty, zalac owoce i odstawic na 24 h
powtarzac proces przez 3 kolejne dni za kazdym razem dodawac 5 dag
cukru
3. Dzien 6: osaczyc owowce i dodac 7,5 dag cukru do syropu, kiedy sie
rozpusci doprowadzic do wrzenia i wrzucic owoce, gotowac 3 minuty -
przelozyc owoce z syropem do miski i przykryc, odstawic na 24 h
4. Dzien 7: powtorzyc czynnosci z poprzedniego dnia, ale po
zagotowaniu osaczyc owoce dokladnie. wysuszyc w piekarniku nastawionym
na najnizsza temperature (2-3 godz.)
po ostygnieciu przechowywac w szczelnie zamknietych pojemnikach
(przyznam sie szczerze, ze jako klient cafe, kupilam sobie wczoraj
pojemniczki z kandyzowana skorka hehehe ale nie zmienia to faktu, ze i
tak sprobuje)
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
A.Sapkowski
Wzgledem zas swiadczenia na kobiercu z mchow...
Doprawdy Galahadzie, trafiles nie na te Pania co trzeba.
|