Data: 2003-12-09 10:01:56
Temat: Re: kapusta
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:br4585$gsk$1@inews.gazeta.pl...
> > A 4 zoltkami sie najadasz, tak? Napisz o tym ksiazke, sprzeda sie w
> > wielu tysiacach egzemplarzy.
>
> tak najadam się dodaję tylko 20g smalcu ;)
Cale 400 kcal, fiu fiu, przy czym prawie 200 ze smalcu (1 srednia glowka
kapusty ma ponad 200 kcal, wiec twoje obliczenia troszke zboczyly w strone
mitologii). Moze sprobuj to na dwa dni rozlozyc?
> książki juz sa napisane nie mam
> szans ;(
Jednak nie trac wiary. Nawet Kwasniewski o takich cudach nie pisal, wiec
szanse na dobra sprzedaz masz spore.
> chodziło Marcin o zupe kapuścianą tak na marginesie ;)
Chodzilo o diete kapusciana, Slawku. Z podanego przez Adamo zrodla:
"Ma wiele zalet. Nie jest jednostajna. Kapusta, a właściwie kapuściana zupa,
która jest jej podstawą, to tylko jeden z wielu produktów stosowanych
podczas odchudzania. Cała dieta opiera się głównie na warzywach i owocach -
surowych, duszonych i gotowanych. Mają dużo witamin i składników odżywczych
(przede wszystkim witaminy C), mało kalorii i wypełniają żołądek, dając
błogie uczucie sytości."
"Bez ograniczeń można jeść także większość warzyw i owoców."
"Wbrew krążącym opiniom dieta kapuściana jest dość urozmaicona, jadłospis
zmienia się każdego dnia - oprócz zupy - jemy także wiele innych produktów.
Sam kapuśniak, aby nam się nie znudził, też warto doprawiać za każdym razem
inaczej. Dla wygody gotujemy go w dużym garnku, a przed jedzeniem odgrzewamy
porcję w rondelku, przyprawiając zupę raz czosnkiem, raz słodką papryką,
innym razem majerankiem czy sosem sojowym. Co kto lubi i na co ma ochotę."
"Tak naprawdę to nie jest kapuśniak, tylko zupa warzywna. Przygotowuje się
ją bardzo łatwo.
Przepis: Do litra wody dodajemy główkę poszatkowanej słodkiej kapusty i 2
pokrojone cebule. Mieszamy z małą puszką koncentratu pomidorowego. Dusimy
razem pół godziny. Potem dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę i seler naciowy
pocięty na kawałki. Dolewamy 2 litry wody, gotujemy kolejne pół godziny. Na
końcu doprawiamy sokiem z cytryny lub bulionem warzywnym z kostki."
|