Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: g...@b...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kawa late bez ekspresu...
Date: Tue, 4 Apr 2006 17:03:14 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 25
Message-ID: <1ci9664muib2$.1msarvo4ww9yz$.dlg@40tude.net>
References: <e0ttgb$35u$1@news2.ipartners.pl> <C0584A07.3814%notujaca@gazeta.pl>
<e0tui4$alo$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: chello087206250211.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1144162988 30438 87.206.250.211 (4 Apr 2006 15:03:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Apr 2006 15:03:08 +0000 (UTC)
X-Sender: bM+smvXw80rRPgrFLRnCkpS4SRZITABo
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264807
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 4 Apr 2006 16:07:03 +0200, Agatek napisał(a):
> Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:C0584A07.3814%notujaca@gazeta.pl...
>> Doskonale to rozumiem... Ja z podobnych powodów zdecydowałam się na
>> blender,
>> na pewno taniej mi wyjdzie niż frappe z knajp przez całe lato :-)
>
> A jak frappe robisz? Co domiksowyjesz do kawy? :)
> Agata, herbaciara, bo na kawę przechodzi ale tylko "damską" :)
do malaksera wlewasz ZIMNĄ kawę (jesli trzeba to słodzoną), do tego
szklankę zimnego mleka (2%), ja lubię z kokosem więc daję wcześniej
sprażony na patelni kokos, może byc tez likier kokosowy ale w małych
ilościach żeby kawa nie była "pijana", do tego koniecznie kilka kostek lodu
(min.5). Malakser można zamienić specjalną tubą do miksowania truskawek lub
cos co u Was w domu takie urządzenie zastępuje :)
wlewasz do wysokiej szklanki, posypujesz czekoladą lub gorzkim kakao.
ewentaulnie jesli ktoś nie ma urządzenia do zmiksowania lodu można rozbić
wszystkie składniki w dużym słoiku ale uprzedzam ze to będzie tylko kawa
mrożona a nie frappe. no i czasem podczs tłuczenia robi sie słabo :)
przydałby sie starbucks....
|