« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-20 11:16:39
Temat: keczup własnej robotyWitam mam właśnie w domu 20kg pomidorów, będę z nich robiłprzecier w weki.
Pomyślałem jednak czy nie dałoby rady zrobić jakiejśwłasnej wersji keczupu
na bazie takiego przecieru. Czy ktoś może zna takowy przepis?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-20 12:48:29
Temat: Re: keczup własnej robotyDnia Mon, 20 Sep 2004 13:16:39 +0200, Rafał napisał(a):
Niedawno znalazlam przepis z czasow komuny napisany na szarej kopercie i
wrzucony w ksiazke kucharska. Nosil tytul "keczup". Niestety nie wiem co z
tego wychodzi, w kazdym razie wlewa sie to do sloikow.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-20 13:54:57
Temat: Re: keczup własnej roboty
Użytkownik "KasJa" <fiume(skasujto)@interia.pl> napisał w wiadomości
news:pan.2004.09.20.12.48.29.649955@interia.pl...
> Dnia Mon, 20 Sep 2004 13:16:39 +0200, Rafał napisał(a):
>
> Niedawno znalazlam przepis z czasow komuny napisany na szarej kopercie i
> wrzucony w ksiazke kucharska. Nosil tytul "keczup". Niestety nie wiem co z
> tego wychodzi, w kazdym razie wlewa sie to do sloikow.
Skoro wlewa się go do słoików, to to jest na bank "keczup".
jagoda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-20 18:18:33
Temat: Re: keczup własnej robotyIn article <cimef5$rqr$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Rafał" <r...@w...pl> wrote:
> Witam mam wła?nie w domu 20kg pomidorów, będę z nich robiłprzecier w weki.
> Pomy?lałem jednak czy nie dałoby rady zrobić jakiej?własnej wersji keczupu
> na bazie takiego przecieru. Czy kto? może zna takowy przepis?
Robiłem keczup nie opierając się na jakimś szczególnym przepisie.
Przetarte pomidory gotuje się z octem, najlepiej jakimś tańszym winnym,
solą o przyprawami do smaku, aż się osiągnie odpowiednią gęstość.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-21 09:48:29
Temat: Re: keczup własnej robotyPolecałbym zrobic chutnay - przepisu musialbys poszukac - palce lizac :)
Mar
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-21 11:18:02
Temat: Re: keczup własnej robotynp. tutaj: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2498.html
i tutaj http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3090.html
Pozdrawiam
Dorota
Użytkownik "Smerf" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ciotdd$c7h$1@news.onet.pl...
> Polecałbym zrobic chutnay - przepisu musialbys poszukac - palce lizac :)
>
> Mar
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-21 11:57:55
Temat: Re: keczup własnej roboty
Użytkownik "Dorota Kalinowska" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cip2kp$oda$1@atlantis.news.tpi.pl...
> np. tutaj: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2498.html
> i tutaj http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3090.html
>
> Pozdrawiam
> Dorota
>
>
>
Niestety tam sie najpierw trzeba zapisać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-21 12:05:40
Temat: Re: keczup własnej robotyUżytkownik "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał w wiadomości
news:cip56e$68f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Niestety tam sie najpierw trzeba zapisać.
Byla kiedys mowa na grupie wlasnie o chutnay'u, ogolnie to smazy sie
pomidory z cebulka (tak jak smazony dzem), dodaje sie ocet, przyprawy,
niektorzy dodaja papryke ale ja wole bez.
Chutnay podobny jest do dżemu, i w przypadku nadmiaru pomidorow warto
sprobowac go zrobic - jest przepyszny.
Mar
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-21 12:06:23
Temat: Re: keczup własnej roboty
> >
> >
> Niestety tam sie najpierw trzeba zapisać.
No fakt, przepraszam zupełnie o tym nie pomyślałam.
W każdym razie gorąco tą stronkę polecam.
Pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-21 13:35:07
Temat: Re: keczup własnej roboty
Użytkownik "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał w wiadomości
news:cip56e$68f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dorota Kalinowska" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:cip2kp$oda$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > np. tutaj: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2498.html
2 czerwone papryki,
50 dag pomidorów,
25 dag cebuli,
6 łyżek czerwonego octu winnego,
20 dag cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka zielonego pieprzu,
szczypta zmielonego ziela angielskiego,
? łyżeczki sproszkowanego chili
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć
skórkę, wyciąć nasady szypułek i pokroić jak się chce. Chociaż raczej
drobniej niż na połowy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki
przełożyć do garnka. Całość dusić bez pokrywki (chutney musi odparować) ok.
45 minut, aż sos zgęstnieje. Mieszać, aby masa nie przywarła.
Gorący przełożyć do słoików i zamknąć (koniecznie!). Niestety ilość znikoma,
bo tylko 2 słoiki. Chcąc je zachować na dłużej wystarczy zapasteryzować -
ok. 15 minut. Znakomity do mięs wszelkiego rodzaju prosto z grilla.
Znakomity w ogóle...
> > i tutaj http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3090.html
2 kg dojrzalych pomidorow, glowka czosnku, 2 szkl. octu, 50 dkg cukru, duzy
kawalek swiezego imbiru lub 2 lyzeczki mielonego, sol, ostra papryczka.
chutney - czyt. czatni Pomidory sparzyc i zdjac skorke, czosnek i imbir
drobno posiekac, ostrej siekanej papryczki dodac do stopnia ostrosci, jaka
sie lubi. Do emaliowanego garnka wlac ocet, zagrzac i rozpuscic cukier,
dodac skladniki, wymieszac, zagotowac na malym ogniu i gotowac do uzyskania
gestej masy, stale mieszajac, zeby sie nie przypalila. Nakladac goraca do
wyparzonych sloiczkow, zakrecic nie do konca i zaraz pasteryzowac: wstawic
do rondla wylozonego gazetami i przelozyc pomiedzy, aby sie stykaly, wlac
tyle goracej wody, aby siegala do 3/4 wys. sloiczkow, trzymac w lekko
wrzacej wodzie 15 min. Wyjac i dokrecic pokrywki, odwrocic do gory dnem.
Odstawic na tydzien do polaczenia smakow. Uzywac po tym czasie. Uwaga przy
krojeniu ostrej papryczki: natychmiast po krojeniu lub siekaniu jej nalezy
bardzo dobrze umyc rece, poniewaz dotkniecie np. oczu lub blony sluzowej
nosa palcami z resztka soku spowoduje straszliwe pieczenie przez dluzszy
czas.
pzdr
dla leniuchow, ktorym nie chcialo sie zalogowac
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |