« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-20 11:00:52
Temat: węgierki - dostępność - warszawaWitajcie Drogie Kucharki i Drodzy Kucharze,
mamy 20-tego wrzesnia, do dyspozycji pozostaja mi targi na Hali Banacha i
Wolumenie
czyli rzecz dzieje sie w Warszawie
Mam kupic sliwki na powidla wszedzie widze rozne fioletowe odmiany,
najpopularniejsza jest chyba Dabrowiecka, widzialem tez jedna opisana jako
Węgierkę ale była słabo dojrzała i mało słodka.
Czy o tej porze znajdą już / jeszcze dojrzałe Węgierki ?
Jesli nie, to jakie inne odmiany polecacie ?
Gdzie najlepiej można sie wg Was w smaczne i dojrzałe sliwki powidłowe?
Ceny kształtują sie od 1PLN - 1,8 PLN , to juz chyba taniej nie będzie ?
Warto jeszcze poczekac?
Pozdrawiam
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-20 20:54:39
Temat: Re: węgierki - dostępność - warszawa
myrdhin wrote:
> Witajcie Drogie Kucharki i Drodzy Kucharze,
> Mam kupic sliwki na powidla wszedzie widze rozne fioletowe odmiany,
> najpopularniejsza jest chyba Dabrowiecka, widzialem tez jedna opisana jako
> Węgierkę ale była słabo dojrzała i mało słodka.
>
> Czy o tej porze znajdą już / jeszcze dojrzałe Węgierki ?
Dąbrowicka to właśnie Węgierka (cała nazwa to Węgierka Dąbrowicka). Co z
nią jest nie tak?
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-21 05:51:56
Temat: Re: węgierki - dostępność - warszawaUżytkownik myrdhin napisał:
> Czy o tej porze znajdą już / jeszcze dojrzałe Węgierki ?
Są juz, ale poczekałabym kilka dni,ze dwa tygodnie. Powinny byc lekko
przymarszczone przy ogonku, wtedy są najsłodsze.
> Jesli nie, to jakie inne odmiany polecacie ?
Hm, po prostu próbuję. Dla mnie najlepsza jest górska (nie mam pojęcia,
czy to oficjalna nazwa odmiany, pewnie nie), niewielka, mocno słodka,
miodowy miązsz, dobrze odchodzi od pestki.
>
> Gdzie najlepiej można sie wg Was w smaczne i dojrzałe sliwki powidłowe?
Kupuję się w okolicach Łącka, przy okazji można nabyć flaszkę
przedestylowanego napoju z tych śliwek :)Bywa tez na Placu Imbramowskim
czy Starym Kleparzu (Kraków), ale czy dociera do Warszawy, nie mam pojecia.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-21 09:00:11
Temat: Re: węgierki - dostępność - warszawaMoim zdaniem na powidła nadają się dowolne śliwki, z których da się łatwo
wyjąć pestkę, ale to tylko ze wzgledów praktycznych. Robiłam również ze
śliwek z pestką przylegającą - po wstępnym przesmażeniu, przetarłam przez
durszlak - też były dobre tylko więcej roboty. W tym roku już zrobiłam
pierwszą partię, ale tylko dlatego, że ktoś mi podarował wiadro śliwek. Z
resztą poczekam jeszcze ze 2 tygodnie, śliwki będą słodsze i można je będzie
smażyć bez cukru. Uwielbiam powidła śliwkowe.
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 11:38:50
Temat: Re: węgierki - dostępność - warszawa
Użytkownik "myrdhin" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cimd96$53p$1@news.onet.pl...
> Witajcie Drogie Kucharki i Drodzy Kucharze,
>
> mamy 20-tego wrzesnia, do dyspozycji pozostaja mi targi na Hali Banacha i
> Wolumenie
> czyli rzecz dzieje sie w Warszawie
>
> Mam kupic sliwki na powidla wszedzie widze rozne fioletowe odmiany,
> najpopularniejsza jest chyba Dabrowiecka, widzialem tez jedna opisana jako
> Węgierkę ale była słabo dojrzała i mało słodka.
>
> Czy o tej porze znajdą już / jeszcze dojrzałe Węgierki ?
>
> Jesli nie, to jakie inne odmiany polecacie ?
>
> Gdzie najlepiej można sie wg Was w smaczne i dojrzałe sliwki powidłowe?
>
> Ceny kształtują sie od 1PLN - 1,8 PLN , to juz chyba taniej nie będzie ?
> Warto jeszcze poczekac?
>
serdecznie dziekuje za uwagi i wskazowki
poczekam 2 tygodnie
--
Grzegorz W.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |