« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-29 19:27:11
Temat: Re: kluski slaskie-----Original Message-----
From: Wladyslaw Los <w...@t...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 29 czerwca 2000 07:23
Subject: Re: kluski slaskie
>Herbatka <b...@d...com.pl> wrote:
>> W Poznaniu modra to tez nie surowka - tylko kapusta potraktowana wysoka
>> temperatura, z tluszczykiem oczywisce i czasem z jabluszkiem.
>> Herbatka
>Kapusza modra to po prostu inna nazwa kapusty czerwonej.
>
>Wladyslaw
Zgadza sie, ale w jezyku potocznym (przynajmniej tak wynika z moich
doswiadczen) w Poznaniu "modra" jest skrotem myslowym dla gotowej
przystawki - takiej jak opisalam powyzej, a surowka z modrej to surowka z
modrej :-)
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-30 04:44:23
Temat: Re: kluski slaskieHerbatka <b...@d...com.pl> wrote:
> Zgadza sie, ale w jezyku potocznym (przynajmniej tak wynika z moich
> doswiadczen) w Poznaniu "modra" jest skrotem myslowym dla gotowej
> przystawki - takiej jak opisalam powyzej, a surowka z modrej to surowka z
> modrej :-)
Zabawna sprawa z ta modra kapusta. Modra robi sie ona tylko w
srodowisku zasadowym, a z jablkiem lub octem jest przeciez wspaniale
czerwona. Czy ktos zna przepis na rzeczywiscie niebieska potrawe z
czerwonej kapusty?
Przy okazji -- szukajac jak sie nazywa ta kausta w roznych jezykach
znalazlem niemiecki przepis na czerwona kapuste z kasztanami! Wiecie,
jak nie lubie przepisywac przepisow, ale jak ktos mi o tym przypomni na
jesieni, kiedy kasztany pojawia sie w sklepach, to go Wam wklepie.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-30 06:40:52
Temat: Re: kluski slaskie
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1ed0dve.1m9bkexr72jpcN%wlos@tele.com.pl...
> Zabawna sprawa z ta modra kapusta. Modra robi sie ona tylko w
> srodowisku zasadowym, a z jablkiem lub octem jest przeciez wspaniale
> czerwona. Czy ktos zna przepis na rzeczywiscie niebieska potrawe z
> czerwonej kapusty?
NIE jest czerwona!!!
Jest fioletowa, a jak postoi parę dni w zapomnieniu to robi się
blado-fioletowo-niebieska.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-30 17:43:20
Temat: Re: kluski slaskiePrzemiła osoba, chcąca być znana jako asia,
napisała w wiadomości <UhX65.70796$DC.1646425@news.tpnet.pl>:
>> czerwonej kapusty?
> NIE jest czerwona!!!
> Jest fioletowa,
W środowisku kwasowym? Nie jest intensywnie bordowa? Czy myśmy się
nie uczyły innej chemii na lekcji o indykatorach? ;)
An.
--
a...@r...mif.pg.gda.pl | Ta krowa była wymierzona we mnie!...
-------------------------' (Fox Mulder)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-01 05:10:52
Temat: Re: kluski slaskieasia <j...@h...com.pl> wrote:
> Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote in message
> news:1ed0dve.1m9bkexr72jpcN%wlos@tele.com.pl...
> > Zabawna sprawa z ta modra kapusta. Modra robi sie ona tylko w
> > srodowisku zasadowym, a z jablkiem lub octem jest przeciez wspaniale
> > czerwona. Czy ktos zna przepis na rzeczywiscie niebieska potrawe z
> > czerwonej kapusty?
> NIE jest czerwona!!!
> Jest fioletowa, a jak postoi parę dni w zapomnieniu to robi się
> blado-fioletowo-niebieska.
> Asia
Jezeli mamy spierac sie o kolory, to nazwalbym kolor swiezej kapusty
purpurowym, w klasycznym sensie tego slowa.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |