Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ot-for-mail
From: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: koktajle
Date: Wed, 23 Feb 2000 09:02:05 +0100
Organization: -
Lines: 67
Message-ID: <3...@j...krakow.pl>
References: <9...@g...newsgate.pl>
Reply-To: j...@j...krakow.pl
NNTP-Posting-Host: red203.jagiellonia.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.05 (Macintosh; I; PPC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23586
Ukryj nagłówki
Anna Sekulska napisał(a):
> Czy ktos moze mi podpowiedziec kilka przepisow na koktajle, zarowno
> mleczne jak i owocowe. Koktajl z bananow i soku pomaranczowego jest
> genialny.
>
> Anka Sekulska
Mleko migdałowe (2 porcje)
20 g migdałów, 400 ml pełnotłustego mleka, 1 łyżka miodu, 1-2 krople
aromatu migdałowego
Migdały zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę. Na mocno rozgrzanej suchej
patelni zrumienić lekko migdały, cały czas mieszając, po czym drobno
zemleć. Zmieszać mleko z miodem, dodać migdały i aromat, wszystko
dokładnie wymieszać. Podawać ze słomkami.
Napój gruszkowo-cynamonowy (2 porcje)
1 dojrzała soczysta gruszka, 2 łyżeczki cukru, 1 żyłeczka cukru
waniliowego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 ąyżki słodkiej śmietanki, 1
łyżeczka mielonego cynamonu, 200 ml mleka
Gruszkę umyć, obrać, wykroić gniazda, pokroić na kawałki i zmiksować z
cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Nadal miksując dodawać
śmietanę i cynamon, a zwalniając obroty miksera do najniższego poziomu
dodawać mleko. Podawać ze słomkami.
Kardynał (2 porcje)
100 g truskawek, 50 g malin, 1 łyżka cukru, 250 ml bardzo zimnego,
pełnotłustego mleka, 1-2 łyżki bitej śmietany, 1 łyżeczka posiekanych
migdałów, 1 łyżeczka posiekanych pistacji
Owoce rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem. Mleko ubić w dzbanku
ręczną trzepaczką na pianę. Ciągle mieszając, dodawać rozgniecione
owoce. Napój rozlać do wysokich szklanek, każdą przybrać bitą śmietaną,
oprószyć bakaliami i podawać z grubymi słomkami.
Melba z brzoskwiniami (2 porcje)
50 g malin, 1 ąyżeczka cukru, 1 duża brzoskwinia, 2 łyżki słodkiej
śmietanki, 2 kulki lodów waniliowych, 200 ml bardzo zimnego,
pełnotłustego mleka
2 maliny odłożyć do dekoracji, resztę rozgnieść widelcem, połączyć z
połową cukru i rozłożyć na dno dwpch szklanek. Brzoskwinię sparzyć,
zdjąć skórkę, rozkroić, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki i
dokładnie zmiksowaćze śmietaną i resztą cukru. Mus przełożyć do dzbanka,
dodać lody i całość ubić na krem. Dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Napój rozlać do szklanek a na wierzch położyć malinę. Podawać z grubymi
słomkami.
Może te przepisy są nieco pracochłonne, ale myślę, że godne polecenia.
Gdybyś była zainteresowana (lub ktoś inny z grupy), to mogę podesłać
jeszcze wiele innych - na bazie jogurtu, kwaśnego mleka, kefiru lub
maślanki. Mam też przepisy na koktajle z przetworów mlecznych na
pikantnie (tj. z dodatkiem warzyw czy ziół) oraz na alkoholowe napoje z
dodatkiem mleka.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Joanna
|