Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kolacja 4 osoby Re: kolacja 4 osoby

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: kolacja 4 osoby

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!enews.sgi.com
!news-out.spamkiller.net!propagator-la!news-in.superfeed.net!newsfeed.avtel.net
!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kolacja 4 osoby
References: <aomo50$g7a$1@news.tpi.pl> <3...@w...net>
<aomqhi$rud$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 112
Date: Thu, 17 Oct 2002 10:27:58 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.132.229
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1034875606 4.60.132.229 (Thu, 17 Oct 2002 10:26:46 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Oct 2002 10:26:46 PDT
Organization: None
X-Received-Date: Thu, 17 Oct 2002 10:26:46 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130418
Ukryj nagłówki



rabbit wrote:
>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
> news:3DAEE7ED.D4A0389@west.net...
> >
> >
> > rabbit wrote:
> > >
> > > Jutro robie kolacje na 4 osoby i nie mam zadnego pomyslu...moze macie
> jakies
> > > przepisy na jakies pyszne, orginalne potrawy..
> > >
>
> bede wdzieczny za ponizsze przepisy..
>
> > Deser - mus czekoladowy z sosem malinowym
> > Danie - cielecina z winogronami i z lazankami
> > Przystawka - skrzydelka na slodko-kwasno
> > Danie - losos z brazowym sosem i zielonym makaronem
> > Deser - mus cytrynowy
>
> > Podaj, ktore przepisy by Cie interesowaly, to rozwine temat. Powodzenia
> > i koniecznie napisz, jak sie obiad udal i co zrobiles.
> > Magdalena Bassett
>
> obiecuje relacje z gotowania i jedzenia ;)
> rabbit

Prosze bardzo. Przepis na mus czekoladowy podany przez Zolze, reszta
moje wlasne, sprawdzone.


"Mus czekoladowy: Potrzebujemy: 200 gram czekolady - moim zdaniem
najlepiej wziac gorzka, mozna tez 50/50 z mleczna, bron boze sama
mleczna!; 6 calych jajek, jedna lyzeczka cukru waniliowego, 1 lyzka
masla. Oryginalny przepis podawal 1 lyzke ciemnego rumu, natomiast
kiedys w porywie szalenstwa zastapilam go likierem Cointreau,
gorzko-pomaranczowym, i efekt byl rownie dobry. Oddzielamy zoltka od
bialek. Zoltka ucieramy razem z cukrem waniliowym. Czekolade najpierw
lamiemy, potem siekamy jak najdrobniej. Maslo rozpuszczamy w rondelku na
parze. Do tego daodajemy czekolade i mieszamy az sie calkowicie
rozpusci, wlewamy alkohol. Bialka ubijamy na calkowicie sztywna piane.
Do masy czekoladowej dodajemy utarte zoltka + 1 lyzke piany. Bardzo
starannie mieszamy. Nastepnie dokladamy reszte piany, mieszamy
delikatnie ale starannie. Nakladamy do miseczek, w ktorych bedziemy
podawac. Chowamy do lodowki na co najmniej 1.5 godziny. Lodowke nalezy
owinac lancuchem, zamknac na klodke i chyba najlepiej wyjsc z domu, zeby
nie podjadac.... Samo wylizanie garnka rozbudza apetyt w sposob
nieludzki. Podane proporcje wystarczaja na 6 osob srednio zertych, w
przypadku zatwardzialych milosnikow czekolady i dobrego zarcia radze
jednak zrobic z tej ilosci tylko 4 porcje."

Sos malinowy robi sie przez zmielenie mrozonych malin w blenderze, i
polewa sie nim porcje musus tuz przed podaniem.

--Cielecina z winogronami
Cielecine rozbic cienko, jak ba bitki, obtoczyc w mace i obsmazyc na
zloto na masle. Zdjac mieso z patelni i przelozyc na cieply talerz.
Rozgrzac patelnie, dodac pol szklanki bialego wytrawnego wina, garsc
bialych bezpestkowych winogron, pol szklanki mocnego rosolu, odrobine
soli i pol lyzeczki bialego pieprzu. Zredukowac do polowy, dodac
cielecine, dusic 5 minut i podac na lazankach.

--Skrzydelka slodko-kwasne
12 skrzydelek
maka do obtoczenia
olej do smazenia
1/2 szklanki brazowego cukru (moze byc bialy)
3-4 lyzki octu
mala puszka ananasow z sokiem
1 lyzka startego swiezego imbiru
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka maki ryzowej lub kartoflanej lub kukurydzianej

Skrzydelka porozdzielac na czesci, namniejsza, koncowa czesc odrzucic
(ten sam czubek), obtoczyc w mace, troche zbrazowic na oleju. Przelozyc
do naczynia do zapiekania. Wszystkie skladniki sosu doprowadzic do
wrzenia, polac skrzydelka, piec w goracym piecu 200C przez 15 min.,
przewrocic i piec nastepne 15 min.

--Losos w brazowym sosie
w garnuszku podgrzac do polaczenia 2 lyzki cukru i 2 lyzki sosu teriyaki
- lub proporcjonalnie wiecej (sos teriyaki jest w supermarketach lub w
chinskich sklepach, choc to japonski sos). Ulozyc platy lososia na
blasze (najlepiej mala blacha, takie samej wielkosci, jak platy
lososia), polac polowa sosu, wstawic pod opiekacz, polac reszta sosu po
pieciu minutach, po 8 minutach sprawdzic filet w najgrubszym miejscu -
powinien byc prawie, ale nie calkiem "przegotowany na wylot", z surowym
samym srodkiem. Podawac natychmiast. Zielony makaron robi sie przez
dodanie papki szpinakowej do ciasta makaronowego lub kupuje sie gotowy w sklepie.

--Mus cytrynowy
1 lyzka sproszkowanej zelatyny
80 ml wody
220 gr cukru
150 ml swiezego soku cytrynowego
5 jaj, rozdzielonych
1 lyzka startej skorki cytrynowej
W malym garnuszku umiescic wode, wysypac zelatyne na wode, zostawic na 5
minut. Dodac polowe cukru i sok z cytryny i dokladnie wymieszac. Dodac
zoltka, wymieszac i umiescic na malutkim ogniu mieszajac bez przerwy
przez 5 minut, az zgestnieje. Nie wolno doprowadzic do wrzenia. Dodac
skorke cytrynowa i przelac do miseczki, schlodzic az zacznie gestniec do
konsystencji nie ubitego bialka. W innej misce ubic bialka, dodac reszte
cukru i ubic az sztywne. Delikatnie wymieszac z gestniejaca mieszanka
cytrynowo-zoltkowa. Przelozyc do indywidualnych miseczek lub jednej
duzej i schlodzic godzine lub wiecej przed podaniem. Mozna podac z
ciasteczkami, posypane posiekana kandyzowana skorka cytrynowa, malinami,
lub jak jest.
Magdalena Bassett

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.10 Ewa
18.10 Mariusz P
19.10 rabbit
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem