Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-ma
il
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kolendra
Date: Fri, 25 May 2001 10:14:43 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 48
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <002501c0e419$60a64a80$07041eac@min.mofnet.gov.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 990778497 3806246 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52488
Ukryj nagłówki
> > To co opisujesz, to jest Mulligatawny i jak dobrze kojarzę, to była to
> > ulubiona zupa Wiktorii. Są różne przepisy, z kurą i bez, z jagnięciem i
> > bez. Sam jeszcze nie gotowałem, ale u paru "ludziów" jadłem, mniammm
>
> Ja bardzo poprosze o przepis na zupe Mulligatawny :)
> Jeszcze o tym nie slyszalam.
ta zupa tak jak nasz bigos ma tyle przepisów ilu kucharzy ją gotuje. Tu
masz przepis, który mi najbardziej podchodzi.Aha, zamiast śmietany
lepiej dać mleczko kokosowe, albo i jedno i drugie.
Waldek
zerżnięte z:
http://recipes.alastra.com/soups/mulligatawny09.html
Chicken Mulligatawny Soup
30 gms butter or olive oil (masło lub oliwa, w oryginale tłuszcz z
bawolego mleka == ghee)
375 gms (13.2 oz) chicken thigh cutlets, skin and fat removed (piersi
kurczaka)
1 large onion, finely chopped (cebula drobno posiekana)
1 green apple, peeled, cored and finely chopped (zielone jabłko, bez
pestek, drobno posiekane)
1 Tbsp curry paste (łyżka stołowa pasty curry)
2 Tbsp plain flour (2 łyżki mąki)
3 cups chicken stock (cup to chyba 150ml, niech się tambylcy wypowiedzą:
rosołu z kury).
1/4 cup basmati rice (ryż basmati)
1 Tbsp chutney (to taka ostra marmolada z warzyw)
1 Tbsp lemon juice (sok z cytryny)
1/4 cup cream or less (śmietana)
salt and pepper to taste (sól i pieprz)
na resztę nie mam czasu, szef woła ;-))
Heat butter in a large heavy based pan and brown the chicken for
5 minutes, set aside. Add onion, apple and curry paste to the pan.
Cook for 5 minutes, until the onion is soft. Stir in flour, cook
for 2 minutes then add half the stock. Stir until the mixture
boils and thickens Return the chicken to the pan with the remaining
stock. Stir until boiling, reduce the heat, cover and simmer for
45 minutes. Add rice and simmer for another 15 minutes. Remove
the chicken with tongs, bone and dice the meat finely and return
to the pan. Add the chutney, lemon juice, cream and seasoning to
taste. If you prefer a thinner soup add up to a cup of water.
|