Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!pcmedia.com.pl!news
.man.szczecin.pl!news.mega.net.pl!news.tpi.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Cezary Gmyz" <c...@z...media.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kolendra
Date: Sun, 27 May 2001 23:13:43 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 56
Sender: [gmyzio friko.onet.pl]@pi82.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <9err5l$2i0$1@news.onet.pl>
References: <002501c0e419$60a64a80$07041eac@min.mofnet.gov.pl>
<3...@z...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: pi82.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 990998517 2624 213.76.104.82 (27 May 2001 21:21:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 May 2001 21:21:57 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52601
Ukryj nagłówki
Ciekawe komu sie udalo wydoic bawola. To jakis cudotworca. Ghee to po prostu
stopoine maslo (od krowy nie byka) pozbawione pianki podczas topienia.
Czarek
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3B0E1473.E939AB7@zedat.fu-berlin.de...
>
> > > To co opisujesz, to jest Mulligatawny i jak dobrze kojarzę, to była to
> > > ulubiona zupa Wiktorii. Są różne przepisy, z kurą i bez, z jagnięciem
i
> > > bez. Sam jeszcze nie gotowałem, ale u paru "ludziów" jadłem, mniammm
> >
> > Ja bardzo poprosze o przepis na zupe Mulligatawny :)
> > Jeszcze o tym nie slyszalam.
>
> ta zupa tak jak nasz bigos ma tyle przepisów ilu kucharzy ją gotuje. Tu
> masz przepis, który mi najbardziej podchodzi.Aha, zamiast śmietany
> lepiej dać mleczko kokosowe, albo i jedno i drugie.
>
> Waldek
> zerżnięte z:
> http://recipes.alastra.com/soups/mulligatawny09.html
>
> Chicken Mulligatawny Soup
>
> 30 gms butter or olive oil (masło lub oliwa, w oryginale tłuszcz z
> bawolego mleka == ghee)
> 375 gms (13.2 oz) chicken thigh cutlets, skin and fat removed (piersi
> kurczaka)
> 1 large onion, finely chopped (cebula drobno posiekana)
> 1 green apple, peeled, cored and finely chopped (zielone jabłko, bez
> pestek, drobno posiekane)
> 1 Tbsp curry paste (łyżka stołowa pasty curry)
> 2 Tbsp plain flour (2 łyżki mąki)
> 3 cups chicken stock (cup to chyba 150ml, niech się tambylcy wypowiedzą:
> rosołu z kury).
> 1/4 cup basmati rice (ryż basmati)
> 1 Tbsp chutney (to taka ostra marmolada z warzyw)
> 1 Tbsp lemon juice (sok z cytryny)
> 1/4 cup cream or less (śmietana)
> salt and pepper to taste (sól i pieprz)
>
> na resztę nie mam czasu, szef woła ;-))
>
>
> Heat butter in a large heavy based pan and brown the chicken for
> 5 minutes, set aside. Add onion, apple and curry paste to the pan.
> Cook for 5 minutes, until the onion is soft. Stir in flour, cook
> for 2 minutes then add half the stock. Stir until the mixture
> boils and thickens Return the chicken to the pan with the remaining
> stock. Stir until boiling, reduce the heat, cover and simmer for
> 45 minutes. Add rice and simmer for another 15 minutes. Remove
> the chicken with tongs, bone and dice the meat finely and return
> to the pan. Add the chutney, lemon juice, cream and seasoning to
> taste. If you prefer a thinner soup add up to a cup of water.
|