« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-09 16:32:01
Temat: królikJak przyrządzić królika?
Stanisław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-09 17:24:08
Temat: Re: królik>Jak przyrządzić królika?
Króliki się hoduje a nie pożera!!!
Jarek
--
----------------------------------------------------
-------
Wszystko co tu piszę, piszę prywatnie.
Chyba, że napiszę inaczej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-09 18:15:53
Temat: Re: królik>
>Jak przyrządzić królika?
>
> Stanisław
krolika przyrzadza sie na surowo. Wsadzasz do klatki na sianko, dodajesz pare
warzyw do miseczki, swieza wode, i jest gotowy! Raz na jakis czas bierzesz go
(mozna go nawet postawic na polmisku, ale na pewno zeskoczy) i delektujesz sie
nim podziwiajac go jaki jest zmyslny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-09 18:17:43
Temat: Re: królik
Użytkownik "Jarek" <n...@u...krakow.pl> napisał...
> >Jak przyrządzić królika?
>
> Króliki się hoduje a nie pożera!!!
>
> Jarek
>
Mój synek chciał kiedyś mieć królika...
Poszłam do sklepu zoologicznego i spytałam między innymi, do jakiej
wielkości dorasta...
Dowiedziałam się, że tak 3, 4 kilogramy... a ja wcale nie chciałam go na
pasztet...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-09 18:42:49
Temat: Re: królikJoanna Duszczyńska napisał(a) w wiadomości: <8uepp1$4kf$1@news.tpi.pl>...
>Mój synek chciał kiedyś mieć królika...
>Poszłam do sklepu zoologicznego i spytałam między innymi, do jakiej
>wielkości dorasta...
>Dowiedziałam się, że tak 3, 4 kilogramy... a ja wcale nie chciałam go na
>pasztet...
Oooooo.... to trafiłaś na uczciwego sprzedawcę...
Ale miniaturka powinna mieć ok 2kg. - oczywiście - nieprzekarmiana...
Pozdrawiam
Jarek
--
----------------------------------------------------
-------
Wszystko co tu piszę, piszę prywatnie.
Chyba, że napiszę inaczej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-09 20:10:51
Temat: Re: krůlik
> >Jak przyrządzić królika?
> >
> > Stanisław
Mieso z krolika mozna przyrzadzic nastepujaco:
Obrac cale mieso z kosci, pokroic na male kawalki wielkosci kciuka.
Obtoczyc w mace, smazyc na masle i oleju (pol napol), az calkiem
zbrazowione. Przelozyc mieso do brytfanki, zalac patelnie szklanka
rosolu, zeskrobac, dodac do miesa. Zeszklic na patelni jedna cebule i
zabek czosnku, dodac do miesa. Dodac soli i pieprzu do smaku, troche
majeranku , plus 1 szklanke wisni z kompotu i pol szklanki samego
kompotu. Moga tez byc czeresnie. Przykryc. Dusic, az mieso miekkie, sos
zaciagnac maka, jesli za rzadki, doprawic do smaku. W czasie pieczenia
obracac mieso od czasu do czasu, pilnowac, zeby plyny nie wyparowaly.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-09 22:26:48
Temat: Re: królikUżytkownik "stanisław wroński" <s...@p...ckp.pl> napisał w wiadomości
news:3a0ad0e3$1@news.vogel.pl...
> Jak przyrządzić królika?
>
> Stanisław
kroliki sa pyszne i milutkie ale to brzmi okrutnie.
Ale na powaznie polecam zrobic pasztet albo w sosiku.
przepisy moge podac za jakis czas, bo ich nie mam i musze wziac od mojego
taty. Jezeli to pilne to prosze na priv zadzwonie i dowiem sie.
trylko uwaga wyjezdzam w piatek o 16.
A tak na marginesie ostatnio troche duzo na temat tzw. mieszanych uczuc co
do mieska.
--
pablo
___________________________________________
moge zyc bez kobiety ale bez kuchni nie dal bym rady
/przy odpowiedzi na priv z adresu usun wyraz "kolo"/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-10 10:36:42
Temat: Re: królikUżytkownik "stanisław wroński" <s...@p...ckp.pl> napisał w wiadomości
news:3a0ad0e3$1@news.vogel.pl...
> Jak przyrządzić królika?
Wg przepisu na smażonego "Macko!".
Jader :)
p.s. Sorry, jakos mnie dzisiaj od rana gupizna rozpiera...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-10 10:37:35
Temat: Re: królikUżytkownik "Jarek" <n...@u...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:8ueqaj$65v$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> Joanna Duszczyńska napisał(a) w wiadomości: <8uepp1$4kf$1@news.tpi.pl>...
> >Mój synek chciał kiedyś mieć królika...
> >Poszłam do sklepu zoologicznego i spytałam między innymi, do jakiej
> >wielkości dorasta...
> >Dowiedziałam się, że tak 3, 4 kilogramy... a ja wcale nie chciałam go na
> >pasztet...
>
> Oooooo.... to trafiłaś na uczciwego sprzedawcę...
> Ale miniaturka powinna mieć ok 2kg. - oczywiście - nieprzekarmiana...
>
To na pasztet trzeba by ze dwa...
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-10 19:40:37
Temat: Re: królikstanis"aw wroński <s...@p...ckp.pl> wrote:
> Jak przyrządzić królika?
>
>
Na krolika jest wieeeeele sposobow. Np. swietnie sie nadaje do paelli.
Przed uzyciem do potraw duszonych zaleca sie krolika marynowac w winie z
dodatkiem szalotek, marchewki, pietruszki, czosnku i tymianku
ewentualnie z dodatkiem swinskiej krwi.
Oto przepis, ktory wydaje mi sie atrakcyjny:
Krolik coquibus:
Krolika podzielic i marynowac przez noc j.w. Wytrzec osuszyc i pokrajac
na kawalki. Obrac 24 male cebule. Blanszowac 24 plasterki lekko
solonego boczku. 30 g. masla roztopic na patelni i lekko obrumienic na
nim kawalki krolika, boczek i cebule. Oproszyc maka i smazyc az beda
zlociste. Polac to szklanka bialego wina, kilkoma lyzkamni pozostalej
marynady i niewielka iloscia bulionu, dodac bouquet garni i galazke
szalwi. Gotowac 15 min. Dodac pol kilo obranych i pokrajanych
ziemniakow (lepiej jeszcze mlodych ziemniakow) i dusic 3 kwadranse pod
przykryciem.
Smacznego,
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |