« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-09 14:53:51
Temat: plucka na kwasnoWitam!
Nooo właśnie... Czy ktoś pamięta przepis na płucka - jak w temacie...
Nie moge nigdzie znalezc...
Pozdrawiam
Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-09 16:51:40
Temat: Re: plucka na kwasnoWitaj> Nooo właśnie... Czy ktoś pamięta przepis na płucka - jak w temacie...
Nie pamiętam Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-09 21:57:32
Temat: Re: plucka na kwasnoOn Thu, 09 Nov 2000 15:53:51 +0100, Krzysztof Blaszke
<k...@m...pulawy.pl> wrote:
>Witam!
>
>Nooo właśnie... Czy ktoś pamięta przepis na płucka - jak w temacie...
>Nie moge nigdzie znalezc...
Plucka na kwasno to na dobra sprawe wariacja na temat zuru z dudkami.
Plucka pluczemy, kroimy w drobna kostke, gotujemy (listek, ziele
angielskie itd...). Sos do plucek na kwasno, jak sama nazwa wskazuje,
kwasny ma byc - w wersji klasycznej jest to zageszczony swierza
rozklejona maka (i czasem odrobina smietany) zakwas zuru - w zasadzie
miedzy pluckami na kwasno w formie gulaszowej a zurkiem z dudkami
roznica polega glownie na gestosci - zurek jest do pochleptania, sos
do plucek gesty... Ogolny ton smakowy pozostaje taki sam.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-10 05:19:30
Temat: Re: plucka na kwasnoKrzysztof Blaszke <k...@m...pulawy.pl> wrote:
> Witam!
>
> Nooo w"aśnie... Czy ktoś pamięta przepis na p"ucka - jak w temacie...
> Nie moge nigdzie znalezc...
> Pozdrawiam
>
> Krzysztof
Voila. Plucka na kwasno wg. Monatowej i dodatkowo jeszcze dwa przepisy.
Plucka cielece na kwasno. Plucka cielece razem z sercem wyplukac w kilku
wodach i nastawic je z jarzynami, cebula i korzeniami. Gdy sa juz
miekkie, posiekac je dosc grubo lub poszatkowac bardzo cienko, zrobic
zaprazke rumiana z lyzki masla, maki i rozprowadzic rosolem, w ktorym
sie gotowaly. Wlac lyzke octu, aby sos byl dosc kwaskowaty, wsypac
troche pieprzu, galki muszkatulowej, wrzucic plucka i poddusiwszy
jeszcze z pol godziny wydac z kluskami kladzionemi, kartoflami lub
knedlami.
Plucka cielece z winem. Tak samo przyrzadzic jak powyzej, tylko zaprazke
rozprowadzic pol na pol rosolem i winem bialym, wcisnac troche cytryny,
wkoncu wlac lyzeczka Maggi i pol lyzeczki sosu Cabul. Takie plucka dla
smakoszow sa bardzo smaczna, a tania potrawa na sniadanie lub kolacje.
Plucka cielece z rondla wypiekane. Wymyte plucka cielece z sercem,
pokrajac w kawalki i ulozyc w rondlu przekladajac plasterkami sloniny i
jarzyna drobno poszatkowana, posolic, dac troche pieprzu, lyzke masla i
skrapiajac zimna woda dusic na ogniu az beda zupelnie miekkie. Potem
wyrzucic na deske, posiekac drobno, wymieszac z dwoma bulkami
namoczonemi w mleku i dobrze odcisnietemi, wbic piec zoltek i wymieszac
razem. Z bialek ubic tega piane, lyzka lekko wymieszac, wlozyc te mase
do innego rondla wysmarowanego maslem i wysypanego bulka, przykryc i
wstawic do wypieczenia w piec przez trzy kwadranse. Tymczasem zrobic sos
ostry kwaskowaty z winem jak do plucek poprzednich, a wyrzuciwszy je na
polmisek oblac tym sosem. Mozna takze przyrzadzic sos ostry "Victoria"
lub "a la Diable"
Samczego (jezeli ktos w ogole lubi plucka),
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-10 06:31:16
Temat: Re: plucka na kwasnoDariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> wrote:
> On Thu, 09 Nov 2000 15:53:51 +0100, Krzysztof Blaszke
> <k...@m...pulawy.pl> wrote:
>
> >Witam!
> >
> >Nooo w"aśnie... Czy ktoś pamięta przepis na p"ucka - jak w temacie...
> >Nie moge nigdzie znalezc...
>
> Plucka na kwasno to na dobra sprawe wariacja na temat zuru z dudkami.
> Ogolny ton smakowy pozostaje taki sam.
Nie zgodze sie. Plucka na kwasno to klasyczna tradycyjna polska potrawa
w sosie o smaku zgodnym z siegajacym sredniowiecza gustem kuchni
staropolskiej -- kwasnawym lub kwasno-slodkim i bardzo korzennym,
zageszconym rumiana zasmazka.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-10 12:09:01
Temat: Re: plucka na kwasnoWitam!
Dzięki wielkie za przepisy!!! Ślina zalałem klawiaturę!
Lecę do domu pichcić! Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!
Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |