Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: plucka na kwasno
Date: Fri, 10 Nov 2000 06:19:30 +0100
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 43
Message-ID: <1ejuqnc.796dua1njunu8N%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@m...pulawy.pl>
NNTP-Posting-Host: pm21.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 973833522 9151 213.76.108.21 (10 Nov 2000 05:18:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Nov 2000 05:18:42 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 229 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36978
Ukryj nagłówki
Krzysztof Blaszke <k...@m...pulawy.pl> wrote:
> Witam!
>
> Nooo w"aśnie... Czy ktoś pamięta przepis na p"ucka - jak w temacie...
> Nie moge nigdzie znalezc...
> Pozdrawiam
>
> Krzysztof
Voila. Plucka na kwasno wg. Monatowej i dodatkowo jeszcze dwa przepisy.
Plucka cielece na kwasno. Plucka cielece razem z sercem wyplukac w kilku
wodach i nastawic je z jarzynami, cebula i korzeniami. Gdy sa juz
miekkie, posiekac je dosc grubo lub poszatkowac bardzo cienko, zrobic
zaprazke rumiana z lyzki masla, maki i rozprowadzic rosolem, w ktorym
sie gotowaly. Wlac lyzke octu, aby sos byl dosc kwaskowaty, wsypac
troche pieprzu, galki muszkatulowej, wrzucic plucka i poddusiwszy
jeszcze z pol godziny wydac z kluskami kladzionemi, kartoflami lub
knedlami.
Plucka cielece z winem. Tak samo przyrzadzic jak powyzej, tylko zaprazke
rozprowadzic pol na pol rosolem i winem bialym, wcisnac troche cytryny,
wkoncu wlac lyzeczka Maggi i pol lyzeczki sosu Cabul. Takie plucka dla
smakoszow sa bardzo smaczna, a tania potrawa na sniadanie lub kolacje.
Plucka cielece z rondla wypiekane. Wymyte plucka cielece z sercem,
pokrajac w kawalki i ulozyc w rondlu przekladajac plasterkami sloniny i
jarzyna drobno poszatkowana, posolic, dac troche pieprzu, lyzke masla i
skrapiajac zimna woda dusic na ogniu az beda zupelnie miekkie. Potem
wyrzucic na deske, posiekac drobno, wymieszac z dwoma bulkami
namoczonemi w mleku i dobrze odcisnietemi, wbic piec zoltek i wymieszac
razem. Z bialek ubic tega piane, lyzka lekko wymieszac, wlozyc te mase
do innego rondla wysmarowanego maslem i wysypanego bulka, przykryc i
wstawic do wypieczenia w piec przez trzy kwadranse. Tymczasem zrobic sos
ostry kwaskowaty z winem jak do plucek poprzednich, a wyrzuciwszy je na
polmisek oblac tym sosem. Mozna takze przyrzadzic sos ostry "Victoria"
lub "a la Diable"
Samczego (jezeli ktos w ogole lubi plucka),
Wladyslaw
|