Data: 2000-11-09 21:57:32
Temat: Re: plucka na kwasno
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 09 Nov 2000 15:53:51 +0100, Krzysztof Blaszke
<k...@m...pulawy.pl> wrote:
>Witam!
>
>Nooo właśnie... Czy ktoś pamięta przepis na płucka - jak w temacie...
>Nie moge nigdzie znalezc...
Plucka na kwasno to na dobra sprawe wariacja na temat zuru z dudkami.
Plucka pluczemy, kroimy w drobna kostke, gotujemy (listek, ziele
angielskie itd...). Sos do plucek na kwasno, jak sama nazwa wskazuje,
kwasny ma byc - w wersji klasycznej jest to zageszczony swierza
rozklejona maka (i czasem odrobina smietany) zakwas zuru - w zasadzie
miedzy pluckami na kwasno w formie gulaszowej a zurkiem z dudkami
roznica polega glownie na gestosci - zurek jest do pochleptania, sos
do plucek gesty... Ogolny ton smakowy pozostaje taki sam.
--
Darek
|