Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: królik
Date: Fri, 10 Nov 2000 20:40:37 +0100
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 28
Message-ID: <1ejwdzr.10iqadlkd6ibkN%wlos@tele.com.pl>
References: <3a0ad0e3$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: po184.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 973885205 21745 213.76.110.184 (10 Nov 2000 19:40:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Nov 2000 19:40:05 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 230 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37048
Ukryj nagłówki
stanis"aw wroński <s...@p...ckp.pl> wrote:
> Jak przyrządzić królika?
>
>
Na krolika jest wieeeeele sposobow. Np. swietnie sie nadaje do paelli.
Przed uzyciem do potraw duszonych zaleca sie krolika marynowac w winie z
dodatkiem szalotek, marchewki, pietruszki, czosnku i tymianku
ewentualnie z dodatkiem swinskiej krwi.
Oto przepis, ktory wydaje mi sie atrakcyjny:
Krolik coquibus:
Krolika podzielic i marynowac przez noc j.w. Wytrzec osuszyc i pokrajac
na kawalki. Obrac 24 male cebule. Blanszowac 24 plasterki lekko
solonego boczku. 30 g. masla roztopic na patelni i lekko obrumienic na
nim kawalki krolika, boczek i cebule. Oproszyc maka i smazyc az beda
zlociste. Polac to szklanka bialego wina, kilkoma lyzkamni pozostalej
marynady i niewielka iloscia bulionu, dodac bouquet garni i galazke
szalwi. Gotowac 15 min. Dodac pol kilo obranych i pokrajanych
ziemniakow (lepiej jeszcze mlodych ziemniakow) i dusic 3 kwadranse pod
przykryciem.
Smacznego,
Wladyslaw
|