Data: 2000-11-10 19:40:37
Temat: Re: królik
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
stanis"aw wroński <s...@p...ckp.pl> wrote:
> Jak przyrządzić królika?
>
>
Na krolika jest wieeeeele sposobow. Np. swietnie sie nadaje do paelli.
Przed uzyciem do potraw duszonych zaleca sie krolika marynowac w winie z
dodatkiem szalotek, marchewki, pietruszki, czosnku i tymianku
ewentualnie z dodatkiem swinskiej krwi.
Oto przepis, ktory wydaje mi sie atrakcyjny:
Krolik coquibus:
Krolika podzielic i marynowac przez noc j.w. Wytrzec osuszyc i pokrajac
na kawalki. Obrac 24 male cebule. Blanszowac 24 plasterki lekko
solonego boczku. 30 g. masla roztopic na patelni i lekko obrumienic na
nim kawalki krolika, boczek i cebule. Oproszyc maka i smazyc az beda
zlociste. Polac to szklanka bialego wina, kilkoma lyzkamni pozostalej
marynady i niewielka iloscia bulionu, dodac bouquet garni i galazke
szalwi. Gotowac 15 min. Dodac pol kilo obranych i pokrajanych
ziemniakow (lepiej jeszcze mlodych ziemniakow) i dusic 3 kwadranse pod
przykryciem.
Smacznego,
Wladyslaw
|