« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-12-17 20:51:47
Temat: Re: kupiłem szynkowar
> Ostatnio kupiłem czeski szynkowar i zrobiłem szynkę, już dawno nie jadłem
> tak dobrej szynki jaka udało mi się zrobić.
> Polecam wszystkim , którzy nie mogą już jeść tego badziewia, które zwą w
> sklepach wędliną .
>
> Andrzej
>
To prawda, ja również polecam :-)
A jak wcześniej przygotowałeś mięso, jakaś ciekawa marynata, może się
podzielisz przepisem?
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-12-18 07:41:59
Temat: Re: kupiłem szynkowar
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:4585b17b@news.home.net.pl...
>
>> Ostatnio kupiłem czeski szynkowar i zrobiłem szynkę, już dawno nie jadłem
>> tak dobrej szynki jaka udało mi się zrobić.
>> Polecam wszystkim , którzy nie mogą już jeść tego badziewia, które zwą w
>> sklepach wędliną .
>>
>> Andrzej
>>
>
> To prawda, ja również polecam :-)
> A jak wcześniej przygotowałeś mięso, jakaś ciekawa marynata, może się
> podzielisz przepisem?
1kg łopatki wieprzowej
Peklowana 8 gramów soli +8 gramów peklosoli
2 ząbki czosnku rozdrobnione
Natarłem mięso pokrojone w kawałki ok 4 cm x 4 cm, i do lodówki na 2 dni
Po wyjęciu z lodówki
500 mg pieprzu, dobra szczypta majeranku i gałki muszkatołowej
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
60 ml wody
Mięso starannie wyrobić w misce, żeby się kleiło
Następnie woreczek z folii spożywczej i do szynkowara
szynkowar w temperaturze 83 st C - 2 godziny
potem schodziłem w wodzie 2 godziny i na noc do lodówki
Efekt przerósł moje oczekiwania smakowe
Andrzej , smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-12-18 08:55:40
Temat: Re: kupiłem szynkowar> Następnie woreczek z folii spożywczej i do szynkowara
>
> szynkowar w temperaturze 83 st C - 2 godziny
> potem schodziłem w wodzie 2 godziny i na noc do lodówki
> Efekt przerósł moje oczekiwania smakowe
>
> Andrzej , smacznego
>
Andrzej ja robiłam to bez tej folii spożywczej, czy w tak wysokiej temp. z
tą folią się nic nie dzieje? Co to jest dokładnie za folia?
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-12-18 09:02:57
Temat: Re: kupiłem szynkowar
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:45865765@news.home.net.pl...
>> Następnie woreczek z folii spożywczej i do szynkowara
>>
>> szynkowar w temperaturze 83 st C - 2 godziny
>> potem schodziłem w wodzie 2 godziny i na noc do lodówki
>> Efekt przerósł moje oczekiwania smakowe
>>
>> Andrzej , smacznego
>>
>
> Andrzej ja robiłam to bez tej folii spożywczej, czy w tak wysokiej temp. z
> tą folią się nic nie dzieje? Co to jest dokładnie za folia?
>
> Monika
>
nic,.... bardzo ułatwia wyciąganie, ale musi to być folia spożywcza ( rękaw
do pieczenia, woreczki śniadaniowe itp )
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-12-18 09:04:14
Temat: Re: kupiłem szynkowar
Użytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:em5lg3$lra$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
> news:45865765@news.home.net.pl...
>>> Następnie woreczek z folii spożywczej i do szynkowara
>>>
>>> szynkowar w temperaturze 83 st C - 2 godziny
>>> potem schodziłem w wodzie 2 godziny i na noc do lodówki
>>> Efekt przerósł moje oczekiwania smakowe
>>>
>>> Andrzej , smacznego
>>>
>>
>> Andrzej ja robiłam to bez tej folii spożywczej, czy w tak wysokiej temp.
>> z
>> tą folią się nic nie dzieje? Co to jest dokładnie za folia?
>>
>> Monika
>>
>
> nic,.... bardzo ułatwia wyciąganie, ale musi to być folia spożywcza (
> rękaw do pieczenia, woreczki śniadaniowe itp )
>
> Andrzej
zapomniałem, należy związać u góry żeby cała galaretka została w środku,
podczas chłodzenia w lodówce mięso wchłania ja do środka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-12-18 09:20:33
Temat: Re: kupiłem szynkowar
> > nic,.... bardzo ułatwia wyciąganie, ale musi to być folia spożywcza (
> > rękaw do pieczenia, woreczki śniadaniowe itp )
> >
> > Andrzej
>
> zapomniałem, należy związać u góry żeby cała galaretka została w środku,
> podczas chłodzenia w lodówce mięso wchłania ja do środka
>
W takim razie muszę spróbować :-)
Dziękuję
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |