« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-18 18:15:09
Temat: kurczakwitam grupe
Jest to moj debiut tutaj, i od razu prosze o rade stalych bywalcow:)
Chodzi mi o przepis na kurczaka, moje pomysly sie juz troche wyczerpaly, a
chcialabym zaskoczyc mojego faceta jakas dobra potrawa, wlasnie kupilam
kurczaka ale nie mam zadnego pomyslu.
Bede baaaardzo wdzieczna.
pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-18 23:43:09
Temat: Re: kurczak
Ania wrote:
>
> witam grupe
>
> Jest to moj debiut tutaj, i od razu prosze o rade stalych bywalcow:)
> Chodzi mi o przepis na kurczaka, moje pomysly sie juz troche wyczerpaly, a
> chcialabym zaskoczyc mojego faceta jakas dobra potrawa, wlasnie kupilam
> kurczaka ale nie mam zadnego pomyslu.
> Bede baaaardzo wdzieczna.
>
> pozdrawiam
>
> Ania
Pieczony nadziany ziolami, nasmarowany olejem sezamowym
Pieczony nadziany pomaranczami, nasmarowany sosem sojowym i pieprzem
Pieczony nadziany pod skora czosnkiem
Pieczony w kawalkach, panierowany w mace i przyprawach
Smazony na patelni w kawalkach, z cynamonem
Smazony na patelni w kawalkach, duszony w marmoladzie pomaranczowej z czosnkiem
Smazony na patelni, duszony z grzybami, pieprzem i slodka smietanka
Wedzony w woku
Jesli jakis ci sie podoba, daj znac i podam dokladne przepisy
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-19 08:22:00
Temat: Re: kurczak
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3BF8478D.E5AE9998@west.net...
>
>
> Pieczony nadziany ziolami, nasmarowany olejem sezamowym
>
> Pieczony nadziany pomaranczami, nasmarowany sosem sojowym i pieprzem
>
> Pieczony nadziany pod skora czosnkiem
>
> Pieczony w kawalkach, panierowany w mace i przyprawach
>
> Smazony na patelni w kawalkach, z cynamonem
>
> Smazony na patelni w kawalkach, duszony w marmoladzie pomaranczowej z
czosnkiem
>
> Smazony na patelni, duszony z grzybami, pieprzem i slodka smietanka
>
> Wedzony w woku
>
Jeszcze można nadziać takim nadzieniem jak do indyka... mniam... ;-))) Mój
wczorajszy obiadek ;-)))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-19 10:51:49
Temat: Re: kurczakAnia napisala:
> wlasnie kupilam
> kurczaka ale nie mam zadnego pomyslu.
Do środka suszone morele (w kieszenie pod skórą też),
całego kurczaka posmarować dżemem pomarańczowym
z imbirem. Po półgodzinie pieczenia posmarować jeszcze
raz. Robota żadna, a zwykły kurczak robi się "świąteczny".
Najlepiej smakuje z dzikim ryżem.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-19 10:54:10
Temat: Re: kurczakMagdalena Bassett napisala:
> Wedzony w woku
Ja poprosze tego :-) nawet nie slyszalam dotad o takim
przepisie.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-19 18:23:39
Temat: Re: kurczak
Krystyna Chiger wrote:
>
> Magdalena Bassett napisala:
>
> > Wedzony w woku
>
> Ja poprosze tego :-) nawet nie slyszalam dotad o takim
> przepisie.
>
> Krycha
z naszego archiwum (tam jest dalszy ciag dyskusji na temat, jak sie
zawija folie w tym woku: tu masz caly watek)
http://groups.google.com/groups?hl=en&threadm=36041A
A7.EDA11D5F%40vossnet.co.uk&rnum=1&prev=/groups%3Fq%
3Dkury%2Bwedzone%26hl%3Den%26rnum%3D1%26selm%3D36041
AA7.EDA11D5F%2540vossnet.co.uk
Jezeli masz wok z pokrywa, to mozesz w nim uwedzic kure, nawet w
mieszkaniu, i
sie nie zasmierdzi. Nalezy najpierw polaczyc pasy aluminiowej folii i nia
pokrywke od wewnatrz wylozyc, z duzymi marginesami. Nastepnie sam wok
tez tak
wylozyc. Na dnie ustawic 4 patyczki na krzyz (albo maly krazek z
dziurami). Na
dno wsypac garsc surowego ryzu, lyzke suchych wiorkow herbacianych,
lyzeczke cukru.
Jednego wiekszego kurczaka albo dwa malutkie, nasmarowac olejem
sezamowym i
ulozyc na tych skrzyzowanych patyczkach. Przykryc pokrywa, marginesy z folii
zawinac ciasno, aby nie przepuszczaly. Nakluc igla w 2 miejscach, aby troszke
dymu moglo uciekac, otworzyc okno. Ustawic wok na kuchence i na malym ogniu
wedzic przez conajmniej godzine. Potem otworzyc pokrywe, najlepiej na balkonie,
aby dym ulecial, wyjac kure i "dokonczyc" ja w piecyku, jezeli mieso jest
surowe. Podawac z ryzem i warzywami. Tak mozna tez wedzic rybe, jezeli
sie ma
krazek z drobnej siatki na dno woka. Do mieszanki wedzeniowej mozna dodac
ususzone skorki pomaranczowe lub cytrynowe, suszone jablka, igly i jagody
jalowca, nawet suszone kawalki imbiru.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-19 21:08:08
Temat: Re: kurczakOn Mon, 19 Nov 2001 10:23:39 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:
>> > Wedzony w woku
>>
ciach
>dno wsypac garsc surowego ryzu, lyzke suchych wiorkow herbacianych,
ciach
>Magdalena Bassett
Ja nie robilem kurczaka ta metoda ...jedynie lososia... i herbata
jasminowa dala wysmienite rezultaty...
Art(Gruby)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-19 22:48:39
Temat: Re: kurczak
"Art(Gruby)" wrote:
>
> On Mon, 19 Nov 2001 10:23:39 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
> wrote:
>
> >> > Wedzony w woku
> >>
> ciach
> >dno wsypac garsc surowego ryzu, lyzke suchych wiorkow herbacianych,
> ciach
> >Magdalena Bassett
> Ja nie robilem kurczaka ta metoda ...jedynie lososia... i herbata
> jasminowa dala wysmienite rezultaty...
> Art(Gruby)
W tym roku robie wedzonego (czesciowo) indyka na Thanksgiving, w kominie
wedzarniowym w ogrodzie. Jest to taka metrowa szeroka rura z pokrywka i
miska na dnie, gdzie pali sie wegiel drewny. W koncu trzeba troche
poszalec i zrobic cos innego.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-19 23:07:57
Temat: Re: kurczakOn Mon, 19 Nov 2001 14:48:39 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:
>
>W tym roku robie wedzonego (czesciowo) indyka na Thanksgiving, w kominie
>wedzarniowym w ogrodzie. Jest to taka metrowa szeroka rura z pokrywka i
>miska na dnie, gdzie pali sie wegiel drewny. W koncu trzeba troche
>poszalec i zrobic cos innego.
>Magdalena Bassett
Ja wedze kurczaki na wedzarce ogrodowej blanszujac je uprzednio ok 10
-15min
Art(Gruby)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-20 00:38:39
Temat: Re: kurczak
"Art(Gruby)" wrote:
>
> On Mon, 19 Nov 2001 14:48:39 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
> wrote:
>
> >
> >W tym roku robie wedzonego (czesciowo) indyka na Thanksgiving, w kominie
> >wedzarniowym w ogrodzie. Jest to taka metrowa szeroka rura z pokrywka i
> >miska na dnie, gdzie pali sie wegiel drewny. W koncu trzeba troche
> >poszalec i zrobic cos innego.
> >Magdalena Bassett
>
> Ja wedze kurczaki na wedzarce ogrodowej blanszujac je uprzednio ok 10
> -15min
> Art(Gruby)
Ja wole najpierw podwedzic, potem wysmarowac oliwa i wlozyc do goracego
piekarnika, az "dojda", na jakies 15 minut. Maja wtedy i smak wedzenia i
chrupiaca skorke, a nie sa suche. Ale moze blanszowanie zatrzymuje soki?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |