Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Pararobert" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurki
Date: Wed, 19 Jun 2002 21:15:38 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: p...@p...onet.pl@pc4.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <aeqmfl$dkl$2@news.onet.pl>
References: <aeq1t1$qqv$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc4.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1024515381 13973 217.99.190.4 (19 Jun 2002 19:36:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jun 2002 19:36:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113226
Ukryj nagłówki
W okolicach Słupska są już kurki!
Jak czytałem w innych postach - nie są po 8 EUR tylko po schyleniu się nad
nimi...
Ewentualnie po zatrzymaniu się przy stojących przy drodze na trasie Gdańsk -
Szczecin.
Ponieważ nigdy się nie zatrzymuję a do Sulęczyna mam za daleko wię podpowiem
tylko, że wczoraj jadłem.
Kurki po bełchatowsku. (wg przepisu mojego ojca)
W roli tytułowej:
Kurki (dużo)
W pozostałych rolach:
-4 jajka
-szklanka śmietany
-1 cebula
-sól i pieprz (najlepiej biały)
-zielona pietruszka
-kieliszek białego wina stołowego gronowego
Scenariusz
Kurki po oczyszczeniu i umyciu wrzucamy na roztopione masełko (tak, by już
się mocno spieniło), i podsmażamy tak długo, aż cała woda wyparuje (na
początku duszenie a później zdejmujemy z głębokiej patelni przykrywkę),
dodajemy jajek i szybko bełtamy, solimy i pieprzymy, dolewamy wina i po
minucie dodajemy śmietanę. Mieszając czekamy, aż śmietana zgęstnieje (można
jeszcze zagęścić dodatkowo surowym żółtkiem). Szybko zdejmujemy z ognia,
podając posypane zieloną pietruszką z białym winem i białym pieczywem lub
grzankami tostowymi z czosnkiem i oliwą.
Pararobert pośliniony
|