« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-19 13:39:28
Temat: kurkiPodobno już są. Jutro jadę na Kaszuby. Gdzie tego cholerstwa szukać, zeby
potem sobie usmażyć i zjeść ze smakiem?? Bo moje umiejętnośći grzybiarskie
kończą się zazwyczaj przy drodze :(((
Czy sa jakies miejsca blisko Sulęczyna, gdzie można iść i znaleźć trochę
kurek?? Gdzie one lubią rosnąć? Na piaseczku pod mchem? Ratunku!! Tak lubię
kurki i nie rozumiem, dlaczego miejscowi łażą z całymi wiaderkami grzybków a
ja znajduję tylko jakieś marne ochłapki :(((
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-19 14:51:03
Temat: Re: kurkiWkn wrote:
> Podobno ju? s?. Jutro jade^ na Kaszuby. Gdzie tego cholerstwa szuka?, zeby
> potem sobie usma?y? i zje?? ze smakiem?? Bo moje umieje^tno??i grzybiarskie
> kon~cz? sie^ zazwyczaj przy drodze :(((
a
le ci zazdroszcze
choćby tą dróżką letnią się przejść...
pocieszające jest, że kurki rosną koloniami, także jak wypatrzysz
jedną - to zaraz się okaże że tam jest całą rodzina...aaaach...
już je widzę w wyobraźni, jak się wychylają z ciemnozielonego mchu...
miłego spaceru
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-19 15:07:20
Temat: Re: kurkiWkn wrote:
> Podobno już są.
U nas mozna kupic kurki z Bulgarii za 8 euro/kg. Dla mnie to za drogo
wiec sobie przynajmniej powachalem :-)
ALe juz niedlugo stanieja - i wtedy na maselku, z cebulka...
:-P""
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-19 15:59:06
Temat: Re: kurkiOn Wed, 19 Jun 2002 16:51:03 +0200, dawnakuchnia
<d...@p...onet.pl> wrote:
>Wkn wrote:
>
>> Podobno ju? s?. Jutro jade^ na Kaszuby. Gdzie tego cholerstwa szuka?, zeby
>> potem sobie usma?y? i zje?? ze smakiem?? Bo moje umieje^tno??i grzybiarskie
>> kon~cz? sie^ zazwyczaj przy drodze :(((
>
>a
>
>le ci zazdroszcze
>
>cho?by t? dró?k? letni? si? przej??...
>pocieszaj?ce jest, ?e kurki rosn? koloniami, tak?e jak wypatrzysz
>jedn? - to zaraz si? oka?e ?e tam jest ca?? rodzina...aaaach...
>ju? je widz? w wyobra?ni, jak si? wychylaj? z ciemnozielonego mchu...
>
>mi?ego spaceru
>ewa
i troche piaseczku... wyobraznia i wspomnienia mi ruszyly...
Trysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-19 19:15:38
Temat: Re: kurkiW okolicach Słupska są już kurki!
Jak czytałem w innych postach - nie są po 8 EUR tylko po schyleniu się nad
nimi...
Ewentualnie po zatrzymaniu się przy stojących przy drodze na trasie Gdańsk -
Szczecin.
Ponieważ nigdy się nie zatrzymuję a do Sulęczyna mam za daleko wię podpowiem
tylko, że wczoraj jadłem.
Kurki po bełchatowsku. (wg przepisu mojego ojca)
W roli tytułowej:
Kurki (dużo)
W pozostałych rolach:
-4 jajka
-szklanka śmietany
-1 cebula
-sól i pieprz (najlepiej biały)
-zielona pietruszka
-kieliszek białego wina stołowego gronowego
Scenariusz
Kurki po oczyszczeniu i umyciu wrzucamy na roztopione masełko (tak, by już
się mocno spieniło), i podsmażamy tak długo, aż cała woda wyparuje (na
początku duszenie a później zdejmujemy z głębokiej patelni przykrywkę),
dodajemy jajek i szybko bełtamy, solimy i pieprzymy, dolewamy wina i po
minucie dodajemy śmietanę. Mieszając czekamy, aż śmietana zgęstnieje (można
jeszcze zagęścić dodatkowo surowym żółtkiem). Szybko zdejmujemy z ognia,
podając posypane zieloną pietruszką z białym winem i białym pieczywem lub
grzankami tostowymi z czosnkiem i oliwą.
Pararobert pośliniony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-19 19:39:43
Temat: Re: kurkiPararobert wrote:
> Scenariusz
> Kurki po oczyszczeniu i umyciu wrzucamy na roztopione masełko ....
....... Szybko zdejmujemy z ognia,
> podając posypane zieloną pietruszką z białym winem i białym pieczywem lub
> grzankami tostowymi z czosnkiem i oliwą.
>
> Pararobert pośliniony
>
SADYSTA!!!
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-19 20:12:49
Temat: Re: kurki
Użytkownik "Pararobert" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aeqmfl$dkl$2@news.onet.pl...
<CIACH>
> aż cała woda wyparuje (na
> początku duszenie a później zdejmujemy z głębokiej patelni przykrywkę),
> dodajemy jajek i szybko bełtamy, solimy i pieprzymy, dolewamy wina i po
Nie wiem jak to się stało, chyba przez te posty o cebuli... Przed dodaniem
jajek, a po odparowaniu wody z grzybów, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i
po zrumienieniu jej dodajemy jajka, itd.
Pararobert poprawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |