« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-26 07:59:37
Temat: kwas chlebowy - napojGdzie w Krakowie mozna kupic napoj kwas chlebowy
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-26 08:33:11
Temat: Re: kwas chlebowy - napoj
onet.pl napisał(a):
> Gdzie w Krakowie mozna kupic napoj kwas chlebowy
We Wrocławiu jak jadziemy na zakupy z Opola to zawsze kupowaliśmy
kwas chlebowy w Auchan.
Jednak nie umywa się on do tego jaki piliśmy w Odessie z ulicznej
beczki na kółkach, ten co kupujemy w Polsce zawsze rozrabiam z woda
mineralna (gazowaną), wtedy ma podobny smak do tego
ukraińskiego.Ukraiński najlepszy Monastyrski.
Janusz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-26 10:43:13
Temat: Re: kwas chlebowy - napojonet.pl napisał(a):
> Gdzie w Krakowie mozna kupic napoj kwas chlebowy
Np. przy Krupniczej w sklepie "U Wojtka", jest to polskiej produkcji
"kwas chlebowy", a więc nie umywa się do prawdziwego.
Prawdziwy możesz kupić po zbójeckich cenach u pana, który sprzedaje
swojskie jedzenie przy drodze z Ojcowa do Pieskowej Skały, tuz przed
skrzyżowaniem z wąską drogą do Woli Kalinowaskiej. Jadąc od Ojcowa po
lewej stronie zobaczysz ławy z jedzeniem (bardzo dobrym), wielkie bochny
chleba, oryginalny kwas tez tam jest. Niewielka szklanka 4 zł.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-26 11:10:45
Temat: Re: kwas chlebowy - napoj
"onet.pl" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:e7o45l$ohh$1@news.onet.pl...
> Gdzie w Krakowie mozna kupic napoj kwas chlebowy
> az
A zrobić nie łaska? To takie proste, jak gotowanie ziemniaków.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-26 11:11:51
Temat: Re: kwas chlebowy - napoj
"BasiaBjk" <b...@Q...pl> wrote in message
news:e7odio$l0g$1@inews.gazeta.pl...
> onet.pl napisał(a):
>> Gdzie w Krakowie mozna kupic napoj kwas chlebowy
>
> Np. przy Krupniczej w sklepie "U Wojtka", jest to polskiej produkcji "kwas
> chlebowy", a więc nie umywa się do prawdziwego.
>
> Prawdziwy możesz kupić po zbójeckich cenach u pana, który sprzedaje
> swojskie jedzenie przy drodze z Ojcowa do Pieskowej Skały, tuz przed
> skrzyżowaniem z wąską drogą do Woli Kalinowaskiej. Jadąc od Ojcowa po
> lewej stronie zobaczysz ławy z jedzeniem (bardzo dobrym), wielkie bochny
> chleba, oryginalny kwas tez tam jest. Niewielka szklanka 4 zł.
> --
> pa, BBjk
Złoty geszeft, czy on aby nie z NASZYCH?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-28 02:20:12
Temat: Re: kwas chlebowy - napoj
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e7ofc9$211$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "onet.pl" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> news:e7o45l$ohh$1@news.onet.pl...
>> Gdzie w Krakowie mozna kupic napoj kwas chlebowy
>> az
>
> A zrobić nie łaska? To takie proste, jak gotowanie ziemniaków.
A wiec jak sie robi taki kwas , czy moze ktos podac to na grupe?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-28 04:00:08
Temat: Re: kwas chlebowy - napoj
"sagsurfer" <s...@o...net> wrote in message
news:TutIg.17449$ic2.5554@newsfe08.lga...
>
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:e7ofc9$211$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "onet.pl" <a...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:e7o45l$ohh$1@news.onet.pl...
>>> Gdzie w Krakowie mozna kupic napoj kwas chlebowy
>>> az
>>
>> A zrobić nie łaska? To takie proste, jak gotowanie ziemniaków.
> A wiec jak sie robi taki kwas , czy moze ktos podac to na grupe?
Bardzo prosto - robi się suchary z chleba razowego żytniego lekko rumieniąc
(nie przypalić!!!) w piekarniku, następnie bierze się duży garnek i te
suchary rozgotowywuje okolo 2,5 kg chleba w 10 l wody. Ochłodzić. Przecedza
się (po połowie dnia stania) przez szmatkę i do tego dodaje się cukier
(około 0,5 kg), drożdże (paczka), około 5 dag liści mięty. Daje się temu
zafermentować (druga połowa dnia) i rozlewa się w butelki PET, ale do
mniejszych niż 1 litr (duże ciśnienie), dodając po dwie trzy rodzynki do
każdej butelki i dobrze zakręca - wynosi się do zimnej piwnicy. Po
dwu-trzech dniach można pić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-28 14:18:43
Temat: Re: kwas chlebowy - napojOn Mon, 28 Aug 2006 06:00:08 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:
>Bardzo prosto - robi się suchary z chleba razowego żytniego lekko rumieniąc
>(nie przypalić!!!) w piekarniku, następnie bierze się duży garnek i te
>suchary rozgotowywuje okolo 2,5 kg chleba w 10 l wody. Ochłodzić. Przecedza
>się (po połowie dnia stania) przez szmatkę i do tego dodaje się cukier
>(około 0,5 kg), drożdże (paczka), około 5 dag liści mięty. Daje się temu
>zafermentować (druga połowa dnia) i rozlewa się w butelki PET, ale do
>mniejszych niż 1 litr (duże ciśnienie), dodając po dwie trzy rodzynki do
>każdej butelki i dobrze zakręca - wynosi się do zimnej piwnicy. Po
>dwu-trzech dniach można pić.
A mozesz mi wyjasnic po co te rodzunki (przypominam - w przepisie
podales ze dodaje sie wczesniej drozdze...)
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-28 14:26:50
Temat: Re: kwas chlebowy - napoj
"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:44f2f29e.6968119@news.tpi.pl...
W butelce dodają smaku i aromatu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-28 14:40:32
Temat: Re: kwas chlebowy - napoj
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ecuuka$prh$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
> news:44f2f29e.6968119@news.tpi.pl...
>
> W butelce dodają smaku i aromatu.
terefere
rodzynki to cukier
radzio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |