Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-
online.de!t-online.de!newspeer.clara.net!news.clara.net!btnet-peer!btnet!newsfe
ed.direct.ca!look.ca!feedwest.news.agis.net!agis!newsfeeder.randori.com!news.ra
ndori.com!not-for-mail
From: "Pysk" <y...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8pda1u$a9s$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: leczo ! (how?)
Lines: 36
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3155.0
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3155.0
Message-ID: <_byw5.1417$3gn.10944704@news.randori.com>
Organization: Information Highway.com Inc. -- http://www.ihiway.com
Date: Fri, 15 Sep 2000 19:19:29 -0700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33921
Ukryj nagłówki
SCHAUer wrote in message <8pda1u$a9s$1@news.tpi.pl>...
>Witam!
>
>jak się robi leczo?
>
>za pomoc bardzo dziękuję!
>
>pozdrowionka
> SCHAUer
Leczo
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 50 min.
1,5 kg zielonej papryki,
600 g pomidorow,
150 g cebuli,
6 lyzek smalcu,
2 plasterki wedzonego bekonu,
1 lyzeczka papryki, sol.
1. Papryke i pomidory umyc. Z papryki wyjac gniazda nasienne i pokroic na
plasterki. Pomidory sparzyc, zdjac skore, pokroic na cwiartki. Cebule obrac,
pokroic na plasterki a nastepnie na pol. Bekon pokroic w kostke.
2. Na patelni smazyc bekon tak dlugo, az stopi sie tluszcz. Dodac mielona
papryke, przelozyc do garnka, dodac cebule, zielona papryke, pomidory, sol i
pieprz. Najpierw gotowac na duzym ogniu, a kiedy polowa wody wyparuje,
zmniejszyc ogien, przykryc i gotowac tak dlugo, az skladniki beda miekkie.
3. Leczo mozna rowniez przyrzadzic z ryzem (wrzucic do garnka z papryka i
dolac
troche wody) lub z pieczona kielbasa, pokrojona na kawalki lub plasterki.
Mozna takze przed podaniem wbic do leczo 1 lub 2 jajka.
Pozdrowienia,
PYSK
|