Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: loodziee.... voodki !!! :)))
Date: Thu, 30 Aug 2001 08:30:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <1eyxzcj.87vbxp17ipfjmN%wlos@tele.com.pl>
References: <9mipeq$rc7$1@news.onet.pl> <1eywv6h.1rnax7uqqxymsN%wlos@tele.com.pl>
<3...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pq61.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 999152932 10224 217.99.0.61 (30 Aug 2001 06:28:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Aug 2001 06:28:52 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64961
Ukryj nagłówki
Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> wrote:
> On Wed, 29 Aug 2001 17:08:49 +0200, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
> wrote:
>
> >lukas <l...@p...onet.pl> wrote:
> >
> >> nie moge nigdzie znalezc jak sie robi sliwowice ???
> >> tzn proporcje sliwki procenty, adresy telefony nazwiska.... plizzzzz
> >>
> >> senkju
> >> lukas
> >
> >Sliwowice sie pedzi z zacieru sliwkowego. Zmiazdzone sliwki zaprawiasz
> >drozdzami i fementujesz, potem pedzisz w aparacie destylacyjnym.
> >Proceder u nas nielegalny, jednak np. w Czechach bez trudu znajdziesz
> >wksiegarniach ksiazke z dokladnymi recepturami.
>
> Wladyslawie, jakimi drozdzami??? To by sie gazdowie z Lacka zdziwili!
> Wali sie sliwki w beczke i niech sobie same radza - sliwowice robi sie
> na drozdzach dzikich, zadnego zaprawiania!
Niech sobie w Lacku robia na drozdzach dzikich. Ja nigdy nie uwierze,
ze, podobnie jak wino, zacier do destylacji nie wyjdzie lepszy i
mocniejszy, a prawdopodobienstwo popsucia zacieru nie bedzie mniejsze na
wyselekcjonowanych drozdzach hodowlanych. No, moze we Francji czy
Wloszech winiarze moga sobie pozwolic na fermentacje naturalna, ale z
pewnoscia u nas z pewnoscia lepiej dodac drozdzy.
Nie mam niestety wspomnianej czeskiej ksiazki o produkcji sliwowic, ale
mam ksiazke "vyrabime uslechtile destilaty" Josefa Pischla gdzie
wyraznie stoi:
Jestlize se pri priprave kvasu ihned dodaji ciste kvasinky z propagace
podle doporuceneho postupu, dosahnou prevahy v mikrobni populaci a
rozvoj ostatnich mikroorganismou se velmi rychle zbrzdi. Mimoto
vzniknie cisty fermetacni produkt.
I co ty na to? W koncu Czeska sliwowica ma wieksza renome niz polska, a
i klimat tam bardziej sprzyja rozwojowi drozdzy i fermentacji.
Wladyslaw
|