Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: macie swój sposób?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <j7bf2h$e71$1@news.onet.pl>
Date: Sat, 15 Oct 2011 15:56:16 +0200
Message-ID: <2nf46nb855j6.ddkisqk0f11v$.dlg@40tude.net>
Lines: 25
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.198.126
X-Trace: 1318686975 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 5810 79.185.198.126:49166
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338693
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 15 Oct 2011 10:08:44 +0200, zbigniew napisał(a):
> Czy macie swój sposób na rydze marynowane?
> Wiem przepisów w sieci jest sporo ale może Wasz jest wyjątkowy.
> Chciałem zrobić kilka słoików na zimę.
> Z góry dziękuję
Składniki jak na zwykłą marynatę z grzybów, ale bez wody i zamiast cukru
miód.
I robię nieco inaczej - nie obgotowuję grzybów (szkoda tracić ich smak),
tylko solę i duszę je w sosie własnym, jaki wypuszczą. "Słoność" docelowego
przetworu ustalam podczas duszenia. Kiedy grzyby są prawie miękkie, dolewam
do sosu miód i NIECO octu (bez wody), co powiększy ilość płynu, aby pokryła
grzyby - zagotowuję, próbuję czy dosyć słodkie i kwaśne, nakładam do
słoików (do których wcześniej wrzuciłam nieco cebuli, liść laurowy i po 2-3
ziarna ziela ang. i czarnego pieprzu. Po czym pasteryzacja 15 minut.
--
XL
Bronisław Komorowski określający się jako konserwatywny, wierzący otworzył
drzwi do sporu o miejsce krzyża w sferze publicznej. Nic dziwnego, że
środowiska lewicowo-liberalne podjęły rękawicę i weszły w ten atrakcyjny
dla siebie polityczno-cywilizacyjny spór z chrześcijaństwem.
* Źródło: Barbara Fedyszak-Radziejowska - Walka z krzyżem to powtórka
z PRL, naszdziennik.pl, 11 sierpnia 2010
|