Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "asia" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: maka
Date: Fri, 22 Jun 2001 12:55:57 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 73
Message-ID: <9gv8bh$el6$1@news.tpi.pl>
References: <9gs3oe$3jn$1@news.tpi.pl> <9gv2tt$6q8$1@news.tpi.pl>
<O...@p...com.pl>
NNTP-Posting-Host: rtr.hanslik.com.pl
X-Trace: news.tpi.pl 993207473 15014 195.116.55.182 (22 Jun 2001 10:57:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Jun 2001 10:57:53 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:56128
Ukryj nagłówki
dzieki, specjalisto od pysznosci :-)
==wojmat== <w...@v...pl> wrote in message
news:OF3069C76E.86FB0628-ONC1256A73.003BA840@pilicka
.com.pl...
> W dniu 22 cze 2001, przy nicku "asia" na pl.rec.kuchnia przeczytałem:
>
> >ehhh, zignorowaliscie. Ale kupilam te na zurek i sie nadala. Jest o
> >wiele grubsza niz pszenna razowa, kolor ma bury, ale placki wyszly
> >calkiem calkiem. Dodalam ciut bialej pszennej maki.
>
> nie zaglądałem na .kuchnię - na pewno bym ci odpisał. ;-) ta żurkowa to
> żytnia cos pomiędzy razową a oczyszczoną. placki wyjdą słodsze bo
> żytnia słodsza i bardziej "ciapowate" bo już taka jest. ale te placki
> są inne niż zwykłe i na pewno było dobre.
>
> jak lubisz placki to spróbuj z pszennej, drożdży, jabłek i rodzynek. no
> przeciez muszę się pochwalić ;-):
>
> ===========================
> racuchy drożdżowe 'puszyste'
>
> kategoria:
> dania gorące
> desery i łakocie
>
> rodzaj diety:
> wegańska
>
> czas przygotowania:
> 40 minut
>
> skala trudności:
> łatwe
>
> składniki:
> 2 szklanki mąki pszennej lub owsianej (w około 2/3 razowej), 2 duże
> jabłka, pół szklanki namoczonych rodzynek, 3-4 łyżeczki słodu, 5 dag
> drożdży, 2 łyżeczki mąki sojowej rozpuszczonej w 4 łyżeczkach wody,
> letnia woda, szczypta soli, ew. szczypta zmielonego cynamonu/wanilii,
> olej do smażenia
>
> przepis:
> mąkę, mąkę sojową, słód, sól (ew. przyprawy) i drożdże rozpuszczone w
> pół szklanki wody wymieszać/zmiksować z wodą w ilości takiej aby ciasto
> miało konsystencję gęstej śmietany <i>[jeśli nie pamiętacie jaka jest
> gęsta śmietana to takie żeby ciasto wolno <u>spływało</u> z łyżki ;-
> )]</i>, dodać jabłka obrane i pokrojone w nieduże plasterki (wielkości
> dwóch migdałów na przykład) i rodzynki odsączone z wody. wymieszać,
> odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 min.). kłaść łyżką na dobrze rozgrzany
> tłuszcz i smażyć z obu stron do złotości. odkładać na talerz z
> papierowym ręcznikiem kuchennym do "odtłuszczenia" (chłoną tłuszcz
> obficie)
>
> wskazówki i uwagi:
>
>
> komentarz:
> kiedy przychodzi moment, że zjadło by się jakąś słodycz... :-)
>
> przepis własny autora
>
> http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1802
>
> ========================
>
> --
> wojmat <w...@v...pl>
> http://puszKKKa.vege.pl
> baza wegetariańskich przepisów dla każdego
>
>
|