« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-17 08:38:19
Temat: makaron "con broccoli" [P]W ramach wkupywania sie w łaski grupy, pracowicie klepuje przepis na
makaron, ktorym (makaronem, nie przepisem;) kiedys uraczyla mnie moja
przyjaciolka, bedaca z racji swojej pracy specjalistka od wloskiej kuchni. W
oryginale uzyty byl makaron tagliatelle, czyli wstazki, i szynka.
Przerobilam przepis na makaron penne ligate (czyli ukosnie sciete
"szorstkie" rurki) i nie dodaje szynki. Jakos bardziej mi smakuje :-)
Skladniki:
Makaron penne rigate (albo inne penne;)
Brokuly w ilosci jednej paczki mrozonych lub dwoch dorodnych, nie
przerosnietych "kwiatow"
Kilka zabkow czosnku
Slodka smietanka (dwa male kartoniki)
Sol, pieprz
Brokuly dusic pod przykryciem w niewielkiej ilosci wody, posolic je jak juz
zaczynaja byc miekkie. Dodac zmiazdzony czosnek i wszystko zalac slodka
smietanka. Calosc musi dusic sie na malym ogniu kilkanascie minut. Brokuly
powinny sie rozpasc na kawaleczki i stworzyc razem ze smietanka bardzo gesty
i pachnacy czosnkiem sos, ktory nalezy przyprawic wedlug wlasnego uznania
sola i pieprzem.
Ugotowac makaron al dente i dodac do sosu. Mozna tez sos nalozyc na makaron
juz na talerzu. Jesli ktos zdecyduje sie na dodanie szynki to trzeba ja
pokroic w takie malutkie kosteczki w ksztalcie prostokata:)
Przepis z moich ulubionych, gdyz nie wymaga wielu skladnikow i robi sie w
tempie ekspresowym.
pozdrawiam
Marta
--
"Beer is living proof that God loves us and wants us to be happy" B.
Franklin
www.republika.pl/kama_/ www.mask-copywriter.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-17 09:00:15
Temat: Re: makaron "con broccoli" [P]
Użytkownik "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> napisał w wiadomości
news:ah3a61$oqi$1@news.tpi.pl...
> W ramach wkupywania sie w łaski grupy, pracowicie klepuje przepis na
> makaron, ktorym (makaronem, nie przepisem;) kiedys uraczyla mnie moja
> przyjaciolka, bedaca z racji swojej pracy specjalistka od wloskiej kuchni.
W
> oryginale uzyty byl makaron tagliatelle, czyli wstazki, i szynka.
> Przerobilam przepis na makaron penne ligate (czyli ukosnie sciete
> "szorstkie" rurki) i nie dodaje szynki. Jakos bardziej mi smakuje :-)
>
> Skladniki:
> Makaron penne rigate (albo inne penne;)
> Brokuly w ilosci jednej paczki mrozonych lub dwoch dorodnych, nie
> przerosnietych "kwiatow"
> Kilka zabkow czosnku
> Slodka smietanka (dwa male kartoniki)
> Sol, pieprz
>
> Brokuly dusic pod przykryciem w niewielkiej ilosci wody, posolic je jak
juz
> zaczynaja byc miekkie. Dodac zmiazdzony czosnek i wszystko zalac slodka
> smietanka. Calosc musi dusic sie na malym ogniu kilkanascie minut. Brokuly
> powinny sie rozpasc na kawaleczki i stworzyc razem ze smietanka bardzo
gesty
> i pachnacy czosnkiem sos, ktory nalezy przyprawic wedlug wlasnego uznania
> sola i pieprzem.
> Ugotowac makaron al dente i dodac do sosu. Mozna tez sos nalozyc na
makaron
> juz na talerzu. Jesli ktos zdecyduje sie na dodanie szynki to trzeba ja
> pokroic w takie malutkie kosteczki w ksztalcie prostokata:)
>
> Przepis z moich ulubionych, gdyz nie wymaga wielu skladnikow i robi sie w
> tempie ekspresowym.
>
> pozdrawiam
> Marta
>
>
> --
> "Beer is living proof that God loves us and wants us to be happy" B.
> Franklin
> www.republika.pl/kama_/ www.mask-copywriter.prv.pl
Mysle, ze wykonam ten makaron dzisiaj, glowilam sie co zrobic i juz wiem:)
pozdrawiam
Atucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 09:12:41
Temat: Re: makaronMJ Skorupscy <skorupski???@autocom.pl> napisał(a):
> Ugotowac makaron al dente i dodac do sosu. Mozna tez sos nalozyc na makaron
> juz na talerzu.
By nie narobić przy stole bigosu, dodawaj zawsze makaron do sosu ;-)
A w ogóle to przepis smakowity :-)
pozdrawiam turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |