Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: makaron "con broccoli" [P]
Date: Wed, 17 Jul 2002 10:38:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <ah3a61$oqi$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: skorupski.net.autocom.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1026894849 25426 213.134.168.61 (17 Jul 2002 08:34:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 Jul 2002 08:34:09 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:117058
Ukryj nagłówki
W ramach wkupywania sie w łaski grupy, pracowicie klepuje przepis na
makaron, ktorym (makaronem, nie przepisem;) kiedys uraczyla mnie moja
przyjaciolka, bedaca z racji swojej pracy specjalistka od wloskiej kuchni. W
oryginale uzyty byl makaron tagliatelle, czyli wstazki, i szynka.
Przerobilam przepis na makaron penne ligate (czyli ukosnie sciete
"szorstkie" rurki) i nie dodaje szynki. Jakos bardziej mi smakuje :-)
Skladniki:
Makaron penne rigate (albo inne penne;)
Brokuly w ilosci jednej paczki mrozonych lub dwoch dorodnych, nie
przerosnietych "kwiatow"
Kilka zabkow czosnku
Slodka smietanka (dwa male kartoniki)
Sol, pieprz
Brokuly dusic pod przykryciem w niewielkiej ilosci wody, posolic je jak juz
zaczynaja byc miekkie. Dodac zmiazdzony czosnek i wszystko zalac slodka
smietanka. Calosc musi dusic sie na malym ogniu kilkanascie minut. Brokuly
powinny sie rozpasc na kawaleczki i stworzyc razem ze smietanka bardzo gesty
i pachnacy czosnkiem sos, ktory nalezy przyprawic wedlug wlasnego uznania
sola i pieprzem.
Ugotowac makaron al dente i dodac do sosu. Mozna tez sos nalozyc na makaron
juz na talerzu. Jesli ktos zdecyduje sie na dodanie szynki to trzeba ja
pokroic w takie malutkie kosteczki w ksztalcie prostokata:)
Przepis z moich ulubionych, gdyz nie wymaga wielu skladnikow i robi sie w
tempie ekspresowym.
pozdrawiam
Marta
--
"Beer is living proof that God loves us and wants us to be happy" B.
Franklin
www.republika.pl/kama_/ www.mask-copywriter.prv.pl
|